Jump to content
15.07.2010 Среща с Министър Найденов


Recommended Posts

Правя отделен форум по този повод и той ще е открит.

На конгреса във Варна имахме среща с министър Найденов и взехме решение той да ни покани на официална такава в Министерството на 15.07.2010. Идеята е в срещата да участват работни групи от всички съсловия на нашата професия. Важното е сега ние - практикуващите с дребни животни да предоставим нашите искания и виждания относно нашата дейност.

Моля ви за конструктивни предложения. Ще трия всички постове, които не съдържат конкретни предложения, а са чисто емоционален изблик.

Подхрълихме няколко въпроса на Министъра и те бяха следните:

 

- възможност да изписваме хуманни препарати, които нямат в момента ветеринарни аналози у нас

- да се промени наредбата за ветеринарните рентгени

- точкова система на продължаване на образованието

 

Моето лично мнение, е че не бива да залитаме в посоката , в която залитат някои от съсловията ни, т.е. не бива да акцентираме върху това държавата да ни дава пари, а върху промени в законите, които да облекчат нашата работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 94
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 1. Доброволно членство в БВС /членовете да ползват преференции по отношение на различни такси ; само за тях да важи точковата система и пр ./

 

2. Да се обособят два клона в БВС : един за работещи с едри и втори - за работещите с дребни животни . Няма да обяснявам , защо е НЕОБХОДИМО това . Мисля , че на всички ви е ясно - от писането на наредби до ...  

 

3. Самият Министър даде пример за предложения с факта , че складовете продават ВМП на клиентите ни . 

Link to comment
Share on other sites

Преразглежане на закона за откриване на амбулатории в който няма работещ лекар,а титуляра си е техник.Всички го знаем ама си траем.

 

Евентуално преразглеждане на закон от 2005 година когато хуманните лекари взеха и перото ДДД от нас Балъците,щото Байчев не си вдигна з....ка да отиде на среща с Колегите хуманни лекари.

Link to comment
Share on other sites

Дейността на аптеките - те да могат да продават само на нас. Никакви продажби и манипулации на пациенти.

 

Членството в БАВЛДЖ да се счита за членство в съсловна организация.

Според мен няма проблем да има повече от 1 организация - въпроса е да можеш да избираш и тази организация която си избрал да е легитимна и да може да те представлява.

Link to comment
Share on other sites

Правилник за прилагане на сега съществуващия чл. 222 и 223 от ЗВМД, уреждащ ползването на хуманни лекарства от нас. Считам, че е срамно да се крием като мишки при проверки от РВМС за да не ни вземат лекарствата.

Отпадане на 4категория кабинети, като в труднодостъпни и слабонаселени райони да може да се замества от подвижна 3 категория. Да си в канцелария с хладилник и да имаш самочувствие на лекар са две несъвместими неща.

Link to comment
Share on other sites

Според мен няма проблем да има повече от 1 организация - въпроса е да можеш да избираш и тази организация която си избрал да е легитимна и да може да те представлява.

 

нека да има много организации, въпроса е, че е трябва да има само една "шапка" иначе всичко ще е една безкрайна караница, кой е по-по-най и в крайна сметка държавата ще се намеси, а това няма да е добро за нас.

Доколкото знам по света навсякъде има един борд, който контролира всички съсловни организации и той не е държавна структура.

Link to comment
Share on other sites

БВС трябва да БРАНИ интересите на членовете си и съсловието , а не да ги РЕКЕТИРА ! Следователно : НЕКА  ВСИЧКИ ,, ... ГЛОБА В РАЗМЕР НА ДВЕ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ ... ,, ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ !!! 

Link to comment
Share on other sites

Според мен ако искаме да предлагаме нещо на министър Найденов е най-добре да подредим нещата по следния начин:

 

1.проблем, който искаме да решим;

2.защо е проблем и какво ще постигнем с решението му, т.е. - аргументация. Съществено при аргументацията е да изтъкнем не само нашия интерес като ветеринарни лекари, а интереса на обществото;

3.по какъв начин трябва да се променят законите за да се реши проблемът.

 

По точка едно списъка е ясен, от години говорим за проблемите. Или пък да направим една анкета със списък проблеми и да видим кои ще се качат на първите места.

 

По точка две - аргументацията ни е откъслечна и неясна. Според мен за всеки проблем да пуснем тема и да пишем аргументи вътре.

 

По точка три - след като сме си написали домашното по точки 1 и 2 ще трябва да потърсим юридическа помощ, която не е безплатна.

 

БВС имат пари и за нещата които ги болят вероятно ще задействат юристи. Ние към тях ли ще се обърнем? Бихме имали пълно право, след като 2 години си плащаме членският внос.

Ако не към БВС, то към БАВЛДЖ? Пак е легитимна организация, даже според министър Найденов по-легитимна. БАВЛДЖ би трябвало да представя по-добре интересите на повечето форумци, но според Бойко и Божо основната и цел е образователна и наистина в течение на годините се е доказала само като такава. И няма финансов ресурс, което означава, че ако форумци искаме промени, ще трябва да си платим (да си съберем пари).

А дали можем като форум с над 400 члена да искаме промени? Да се излъчат представители на форума, които да представят точка 1,2 и 3 на срещата?

Но това пък изисква голяма активност и то при ограничено време. Сигурно означава образуване на работни групи, всяка от които действа точно по определен проблем. Най-малкото трябва да се проучи европейското законодателство по всеки проблем.

 

Та така... Досега сме си приказвали само по точка 1. Точка 2 уж се разбира от само себе си, но това е заблуда. Представете си, че трябва да убедите човек на улицата за някоя кауза - какво ще му кажете?

Link to comment
Share on other sites

Списък с проблеми

 

1. като ветеринарни лекари практикуващи с домашни любимци не сме намерили съсловната организация, която да ни представлява и защитава;

2. нямаме достатъчно добра система за непрекъснато професионално развитие;

3. нямаме свободен достъп до лекарствени средства – ветеринарни и хуманни;

4. затруднени сме да използваме рентгенова диагностика, заради прекалено строгото законодателство за узаконяване на рентген за ветеринарна употреба;

5. притиснати сме от нелоялна конкуренция от страна на ветеринарните аптеки;

6. образованието в двата ветеринарни факултета е на много ниско ниво и хората, които започват работа при нас след дипломиране не са подготвени да работят като ветеринарни лекари от първия ден(липсват им ‘day 1 skills’ – ако ви е интересно ще ви пусна списък с тези умения от сайта на RCVS);

7. бройката на студентите държавна поръчка в двата факултета е неоправдано голяма;

8. учениците от ветеринарните техникуми (също на държавна издръжка!) отиват след завършване неясно къде, но не и в наша помощ;

9. трудно инвестираме в сгради и обурудване, защото цената на труда ни е ниска;

 

 

Сигурно пропускам проблеми, а за някои от нещата не е необходимо да променяме закони. Дайте да попълним списъка и да решим искаме ли да натискаме за нещо сега или всичко остава като дългосрочен план за промяна.

Link to comment
Share on other sites

Аз смятам да действам по създаването на система за непрекъснато професионално развитие(НПР). И тъй като тя би трябвало да е доброволна докато се напаснат нещата (сигурно години), закони не трябва да се създават или променят. В близките дни ще пусна идеи и преводи на такива системи от други държави.

 

Като начало на аргументация защо ни трябва такава система бих казал, че професионалното и лично развитие на ветеринарните лекари не може да остане на нивото от момента на дипломиране. Сложността на нашата професия изисква непрекъснато учене, като ни трябва и теория и практика. Като лекари практикуващи с домашни любимци се грижим за здравето на "членове на семейството", тоест длъжни сме да прилагаме медицина на високо ниво. Освен това сме длъжни да опазим здравето на хората в семейството от всички възможни зоонози, което също изисква непрекъснато осъвременяване на знанията. За ветеринарните лекари работещи с продуктивни животни в още по-пълна степен важи мотото, че лекувайки животните лекуват и хората. А в българските условия тяхното професионално развитие зависи от спорадичните фирмени прояви, които обикновено целят представянето на продукт, а не попълване на медицински знания.

Ако има ветеринарни лекари уронващи престижа на професията, те го правят предимно с невежество и непрофесионално поведение. Една добра система за НПР би могла да "поправи" такива хора, но това би станало ако НПР стане неотменима част от добрата медицинска практика и задължителна по законите на лекарската етика. Трябва да стане престижно да се образоваш (всъщност е така за повечето форумци, има дух на благородно съревнование за знания във форума) и нашите клиенти трябва да знаят за разликата между образован и необразован ветеринарен лекар. За мен не е необходим закон за тези неща...

 

Sorry, че ви надух главите, но това ми е шанса да пиша. Последните седмици при мен е такава лудница, че само неделя ми остава малко време. Наздраве и споко, няма да оправим нещата бързо, ама факта че правим нещо заедно ме кефи много...

Link to comment
Share on other sites

като гледам активноста на форумци по тези въпроси, явно въобще още не сме готови за промени или просто не са нужни такива.

Според мен няма смисъл да занимаваме министъра с това, че нямаме съсловна организация, която да ни защитава като практикуващи с дребни животни. Това зависи изцяло от нас. Можем да създадем такава или да нагърбим БАВЛДЖ и с такава дейност.

От министъра можем да искаме съдействие относно:

- ползването на хум. медикаменти

- промяна в наредбата за рентгеновите апарати

- строго определяне вида на дейност при регистриране на практика - дребни животни, смесена, за едри животни.

Link to comment
Share on other sites

Това, което аз искам от министъра е следното. Частните и държавните лаборатории да бъдат равнопоставени, т.е. не аз да искам разрешение от НВМС да работя, а НВМС и аз да искаме разрешение от независим орган. Сега е малко странно - НВМС изкарва доста пари от лаб. изследвания и в същото време трябва да контролира конкуренцията си! За да няма такъв конфликт на интереси, може да се използва UK опита - ветеринарните лаборатории са отделени в самостоятелна изпълнителна агенция. Чисто и ясно.

 

Иначе принципно искане трябва да бъде участие на съсловието при изготвяне на нормативните документи, а не формалното искане на становище от днес за вчера. Но това трябва да се извоюва. Не знам как обаче при тези взаимоотношения вътре в съсловието. Струва ми се, че действително основните проблеми не искат намеса на министъра, а са проблеми на пазара и на съсловието. Да не стане като БДС-тата за сирене/мляко и т.н. - въвеждането им (макар и сега да ги има!) няма да напълни портмонетата на пенсионерите и да ги накара вкупом да пазаруват сирене от 8 лева!

Link to comment
Share on other sites

По строги мерки за зоо магазините относно продажбата на лекарсва.До сега контрола е безрезултатен(глоба от ряз 2000лв без право на обжалване и нека после пак да продават).

Link to comment
Share on other sites

Съгласна съм с изброените по-горе изисквания. Освен тях искам да знам , каква точно е политиката спрямо ветеринарните лекари и дейността им. Ето готви се нов закон , а даже и клюките от петнадесета ръка са оскъдни по въпроса. Искам яснота.

Link to comment
Share on other sites

По строги мерки за зоо магазините относно продажбата на лекарсва.До сега контрола е безрезултатен(глоба от ряз 2000лв без право на обжалване и нека после пак да продават).

 

И за складовете и аптеките,които продават на зоомагазините! Защото как иначе те ще се сдобият!

Link to comment
Share on other sites

За мен основният проблем са и ще си останат лекарствените средства със специален режим от хуманната медицина без ветеринарен аналог. Не искам да съм престъпник когато ги ползвам. За рентгеновите апарати вероятно сте прави - аз просто не съм запозната.

Абсолютна забрана за продажба на дребно на чипове, ваксини и каквито и да било медикаменти от складовете, вносителите и всички други без регистрираните ветеринарни лекари и аптеките /щом някой държи да съществуват, но с РЕЦЕПТА!/.

Йовко, това с определяне на вида практика защо е? Миналата седмица лекувах едни прасета - в центъра на София - как можем да го избегнем и каква е идеята да е регламентирано чак пък строго? Имам и една подопечна ферма за зайци за ядене - пак са селскостопански животни.

Link to comment
Share on other sites

като имаш такива си регистрираш смесена практика и после ще ти се изискват кредити и по селскостопански животни. Идеята е колеги които са далеч от кучешката медицина да не се захващат и да лекуват кучета и обратното аз да не се правя на голямата работа и да ходя да лекувам крави при условие, че нищо не знам за тях. Ако искам ще си направя смесена практика и ще се образовам и в тази посока.

Link to comment
Share on other sites

НАЙ-ГОЛЯМАТЕ ГРЕША НА АСОЦИЯЦИЯТА ЗА ДРЕБНИ ЖИВОТНИ Е ЧЕ НЕ НАПРАВИ И НЕ ОЗАКОНИ ПРЕДИ БВС ВСИЧКО ТОВА,И СЕГА МОЖЕ ДА ИМ ЛИЧИ ЯДА ИМ,НО НЯМА КАК,ЗАКОННАТА Е БВС,ЗА МОЕ И ЗА НА ВСИКЧИ СЪЖАЛЕНИЕ.А НЯКОИ МОЖЕ ДА СИ ГОВОРЯТ ЗА ЛАБОРАТОРИИ,НО ЕДНО Е ДА ТЕ СПОНСОРИРАТ И ДА НЕМОЖЕ ДА ДАДЕШ НА СТОПАНИ ПРОБА ЗА ЕХИНОКОКОЗА ЗА 1 ДЕН,ДРУГО Е ДА СПОРИШ......

Link to comment
Share on other sites

Колеги , добре си говорим , времето си тече. Хайде вземете и напишете както примерно в темата за рентгените "затруднения , аргументи и решения " , по другите болни теми , за да има какво да се отнесе черно на бяло на тази среща.

Например за ползването на лекарствени средства.

Например за складовете , аптеките и т.н.

И т.н.

Link to comment
Share on other sites

Инспекторите на НВМС да следят за спазване на чл.369 и чл.374 от ЗВМД,ърждащи продажбата на ВМП, на

едро и дребно.Продавщия ВМП е длъжен да изиска рецепта от собственика на животното,издадена от вет.л-р

по чл.25 отЗВМД

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...