Jump to content


РЕКЛАМИ
Recommended Posts

Този въпрос вероятно вълнува много от нас. Мислите ли, че е време да се предприемат действия, които категорично да покажат нашето несъгласие с политиката на БВС и от друга страна да покажат, дали и ние (като практикуващи с дребни животни) имаме място в съсловна организация работеща по този начин?

 

Отказването да плащаме членски внос би ли застрашило бизнеса ни и това ли е механизма да изразим несъгласието си?

 

Можете да коментирате без да се притеснявате, от това зависи бъдещето ни.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тази тема е излишна. Федерацията комииииииинггггггг и всички се местим в БАВЛДЖ- това е схемата! Аз вече втори месец не плащам членски внос. Много от нас не плащат и по-отдавна.

 

Искам да кажа обаче, че и да съм в БАВЛДЖ... абе, прочетете ми в подписа без онова за мистър Пропър и мармота... mugbeer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бъдещето ни където и де е, е изцяло функция от това какво тези които са се събрали искат да постигнат и по-важно, да имат желанието да загърбят собственото си свободно време, семейство и най-вече бизнес и да търчат като линейки където е необходимо.

Докато всички стоим и гледаме отстрани кой, как ще се овапца, за да можем дружно да му се изсмеем и посочим с пръст.

Като следях полемиката относно провеждането на конгреса на БАВЛЖ, общо взето и там е същото само, че от боязливост или какво се посипе малко прах, отдели се жлъч и слюнка, реакция няма и наклонена главичка сабя не сече, нещата си вървят по старому.

 

Крайно време е Вие, т. е. ние които чувстваме, че искаме да променим нещо да станем да си заявим позицията и да се РАБОТИ,т.е. да се поеме отговорност да се свърши това или онова, защото хвърлени кухи фрази в пространството вече не ми се слушат.

 

Дайте предложение на ОС да се отпочне процедура по промяна на зекона за съсловна организация и да се създадат секций или там както ще е и да се отпочне градивен диалог за да може всеки да намери мястото си във ветеринарната професия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпроса е не въобще бъдещето, а именно бъдещето в БВС. За мен лично БВС не е каузата, за която аз бих жертвал време и труд. Работя и ще продължа да давам каквото мога за каузата БАВЛДЖ. Всичко останало е просто подчинение на закона и то няма нищо общо с кауза. За мен БВС е просто законова рамка, а не кауза и ако моята кауза по някакъв начин влезе в закона със статут съсловна организация ще съм много щастлив.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това което лично мене най-много ме дразни е , че даваме много грешни пари с този огромен членски внос - 20 лв всеки месец , това го няма нито при хуманните лекари , нито при зъболекарите. А се носят легенди за злоупотребите с тези пари. И как няма като почнат да се събират на куп много пари да не започнат и най-различни идеи как да се източват и кой какъв кеф да си направи... В допълнение , че организацията е напълно ялова , защото не се обединяват хора с обща цел и интереси както е с нашата асоциация за дребни животни. В БВС е според мен орел, рак и щука и всеки дърпа чергата към себе си , а към това се добавя и бай Ганьовщината... Така че аз бих приел да членувам в една напълно формална организация защото закона го изисква , а него няма как да променим , но да не плащам тези грешни пари с които сульо и пульо в тази държава ще си прави кефа и в същото време да се защитават лобистки интереси и да се усложнява живота на обикновенния лекар. 2 - 5 лв на месец бих им хвърлил и да си трошат главите щом трябва да има някаква формална структура.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз мисля , че е крайно време да излезем сПИСМЕННО становище(имена, подписи,адреси - за да се види, че насреща стоят ХОРА а не мишки) несъгласни с каузата и конкретната работа на БВС в което членството е против убежденията на голяма част от колегите, особено членове на VVC и БАВДЛЖ ,което да представим, както на ръководството на БВС така и на министерството на земеделието за да се изгради наистина организация в която да се членува ДОБРОВОЛНО според интересите на отделните профили на нашата професия

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колеги, като всяка съсловна организация по света и БВС е много хубаво нещо. Само че докато по света хората са намерили начин да си решават проблемите, при нас това става само за част от съсловието. Членския внос е висок и напълно стига за юридически екип, който да ни обслужва, представлява и информира за промени в законодателството, които ни касаят. В момента двама юристи се борят за ДПП, защото ръководството така е решило, а всичко останало е на заден план или въобще не действа. И тъй като няма повече юристи, който и от нас да реши да си троши каквото и да е пак няма да направи нищо, защото ние сме ветеринарни лекари и от закони или по-точно от игра със законите нищо не разбираме. Аз бъдещето във БВС го виждам по следния начин- или преструкториране на ръководното тяло с намаляване до минимун на хората там и предимно представителни функции, със влязла в устава промяна, определяща наемането на екип, който да ни помага или никакво бъдеще. Защото от 4 години съществуване и 1900 члена в БВС, към момента 1000 са доволни, защото юристите им решават проблемите, представляват ги, съветват ги, спомагат им да вземат безвъзмездно лечебници без значение мизерни ли са или не, т.е. за тях БВС е работеща организация. Останалите 900 члена плащат. За нищо. А БАВЛДЖ просто няма как да е съсловна организация на лекарите, защото по презумпция като член на БСАВА и ФЕКАВА е неполитическа организация, занимаваща се само с подпомагане на непрекъснатото обучение на практикуващите ветеринарни лекари.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Йовко пусна темата след наш разговор вчера.

При нас положението е следното-5 лекари в клиниката неплащан внос от октомври 2010 поради същите причини.Пратили обаче писмо до тукашния клон на агенцията ,че ни били изключили от великата организация БВС. Сумата не е малка. Освен това щели да ни глобят и по 2 мин. заплати.Всеки!!!Пък ние си искаме само в БАВЛДЖ.ДА ама не.Как бихте постъпили???Един ще затворят лесно, ама всички????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много просто-решаваме да бойкотираме сегашната политика, не плащаме чл. внос и съответно нарушаваме закона. Повярвайте ми, когато ръководството е решено, много бързо влиза в контакт със съответната ОДБХ и преди да ви затворят ви слагат акт със глоба за практикуване без членство. След това ви затварят. Пак ви казвам, на мнозинството им харесва това, което е в момента. А мнозинството взима решения на ОС. Единствения начин ако не вземем мнозинство на ОС е промяна на закона така, че БВС да не е единствена съсловна организация.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз до сега си плащах от страх да си нямам неприятности и колегите които не си плащат едва ли не се подиграваха , че го правя... Но най-вероятно ще се окажат прави , защото кучето си лае , а кервана си върви - такава е системата май. А сега като направят някаква нова организация , ще приемат на чисто тези които не са си плащали , а тези които са плащали през всичките години да са живи и здрави като са били балами... А д-р Коко е много прав , но за съжаление когато се стигне до вземане на решения и гласуване , уж всички сме на едно мнение , а вземе че се гласува поредната простотия...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колеги, незнам дали сте запознати с Протокол 37 от заседанието на КЗГ от 25.01.12 г.Ще Ви представя част от хората, които са взели участие при разискването на т.2 /за промяна на ЗВД/

- Симеон Пантелеев - представител на Асклеп, Гергьовче и Фармасис - смята се ,че тези фирми не искат да има никаква организация, за да могат да продават лекарства на който си искат и както си искат

- д-р Тодорка Янковска - бивш главен секретар на СВЛБ

- д-р Ирина Тодорова - председател на секция на СВЛБ в ТУ

- проф. Йотко Каменов - председател на секция на СВЛБ в ЛТУ

- д-р Божидар Асенов - според информацията, която имам сета е служител на БАБХ - Перник

- д-р Михайл Бащавелов - председател на СВЛБ

- д-р Йордан Бойчев - председател на БВС

Смятате ли, че формата на заседанието е правилно подбран и случайно ли е това?Защо БВС толкова им пречи?

Лично мое мнение е , че има съсловна организация, създадена със закон, това , че не е както ни се иска е наш проблем и зависи изцяло от нас да я променим.Само че, това изисква работа, която отнема време, нерви и средства.Представете си, че федерацията е факт.Сигурен съм, че неин ръководител няма да е практикуващ лекар.Каква относителна тежест в нея ще има всяка отделна формация и как ще защитава интересите ни?В момента е в ход тактиката ,,разделяй и владей".Неплащането на членски внос е като заравянето на главата в пясъка при щрауса - като не вижда проблема, мисли, че ще го отмине.Сега предстоят годишни събрания и това е момента да се представят проблемите и ако трябва да се сменят тези, които не работят с други. Абревеатурата на съсловната организачия няма никакво значение, важни са хората, които да я изпълнт със съдържание.Иначе ще стане както в поговорката - огледал си Илия, пак в тия.

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм с Коко. Моето лично мнение, е че нещо създадено да обслужва само определени интереси, както в случая и едва ли има някой който да оспори това не бива да се променя. Трябва да се създаде направо нова съсловна организация стъпала на правилната основа. Не бива да се мисли в посока да вземаме повече гласове в ОС и т.н., това ще създаде още напрежение и борба между съсловията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не може да бъде!

Кучешките доктори май се събудиха. yahooooo

Капацитетът ми на вяра,че ветеринарните лекари в България са способни да изградят някаква организация е почти изчерпан.

Но нали и аз съм ветеринарче ще дам пример каква е идеята на "Педерацията",а какво ще стане един БОГ знае.

 

Федерация на Ветеринарните лекари в България

...................................................

1 Партия на селските доктори

2 Партия на кучешките доктори

3 Партия на даскалите

4 Партия на държавните служители с ветеринарна диплома

5 Партия на търговците на медикаменти

6 Свободно блуждаещи ветеринарчета

 

ic_1444

Остана ми само една мечта - ДА СЕ ЗАБРАНИ ПРОДАЖБАТА НА МЕДИКАМЕНТИ НА КРАЙНИ КЛИЕНТИ - ветеринарните аптеки да се се преструктурират като дрогерии или амбулатории както по умните вече го направиха.Медикаменти за животни да се отпускат само за курс на лечение.

Това е моята кауза. (rock)

Share this post


Link to post
Share on other sites

В България много обичаме да се роим. Препратса - СДС, БЗНС, църквата и какво ли още не.Резултата е, че остават по един файтон хора и никой не им обръща внимание.Това ли искаме?

Share this post


Link to post
Share on other sites

...Трябва да се създаде направо нова съсловна организация стъпала на правилната основа...

 

Не е проблема дали ще се създаде нова организация или ще остане старата. Проблемът се казва "кадри". Няма никаква гаранция за това как ще работи новата, ако старата се премахне. Целия проблем се крие в противоборството "кой да води бащина дружина". Ако някой може - нека ме опровергае, но моето мнение е, че тези дето толкова драпат /с благословията на министъра/ за създаването на федерацията с радост биха се отказали от нея, стига те да застанат начело на БВС /визирам основно хора от СВБЛ/. Става дума за хора, за които професията не е "ветеринарен лекар", а "директор" на служба работеща с много средства.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съгласен съм с Мишо , че тази така наречена нова организация ще включва същите хора и съответно същите проблеми... Даже да бъде и още по-зле ако целта на създаването и е да обслужва нечии апетити и нечие желание да се дърпат конците , което въобще няма да ме учуди ... Аз за себе си пак повтарям , че нямам нищо против БВС-то стига да не ми бърка дълбоко в джоба и да не ми създава проблеми да работя спокойно. Нека си бъде някакво формално сдружение с минимален членски внос , защото ясно е , че сигурно много време трябва да мине за да израсне евентуално в нещо стойностно. Лошото е , че има апетити да се използува за начин по-който да бъдем клатени... Просто от край време всичко е някакви мизерни игрички навсякъде в тази държава , явно защото сме си такива хора.

Share this post


Link to post
Share on other sites

БВС - на кого пречи?

 

От поканените да присъстват на заседанието на КЗГ се вижда кого касае промяната на ЗВД

 

1 СВЛБ – откровено казионна организация, която не води никакъв съюзен живот , освен председателя и да ходи по командировки по чужбина.Финансира се не от членски внос, а от бюджета на БАБХ./ виж рамковото споразумение между СВЛБ и БАБХ ал1 т. 10/ По разбираеми причини членството не е задължително, но поради страх членуват много колеги, защото шефовете им са в ръководството. Т.е. в тях е хляба и ножа.Имат интерес членството в новата федерация да не е задължително, защото така ще имат относително мнозинство, което ще им позволи да да взимат изгодни за тях решения с всички произтичащи от това последици за останалата колегия.

 

2. Представители на институтите – съгласни са с исканията на СВЛБ, като освен това искат да отпадне тригодишния стаж. Това не е от загриженост за новозавършилите колеги, а за да могат да оправдаят своето съществуване – т.е. да бълват постоянно колеги, за да могат да имат работа самите институти, без значение какво е нивото на обучение.Всичко това се крие под благовидния предлог, че трябва да има конкуренция. Да, конкуренция ще има, но от кабинети тип четвърта категория или гаражен тип.Допускането на такава криво разбрана конкуренция ще снижи качеството на ветеринарномедицинските услуги и цени.Впрочем нужни ли са на страната такова количество новозавършващи лекари и два факултета?

 

3. Представители на търговците на ВМП – техния интерес е да продават колкото може ВМП без значение на кого.Това са хора, които разполагат с пари и при създаването на федерацията, която според мен ще се оглавява от държавен служител, те лесно могат да постигнат своите интереси / продаване по ферми, зоомагазини и т.н./, защото това не е проблем на държавните служители, коита ще се явявт като контролеращ орган, а в същото време ще са и в ръководството на федерацията, която би трябвало да защитава интересите на цялото съсловие.Това води до конфликт на интереси.

 

4. Представители на животновъдите – също хора разполагащи с много средства.Те искат да запазят съществуването на т.нар. ведомствен ветеринарен лекар.Така обслужването им излиза без пари, защото те ще получават средствата по ДПП и маркировката, с което ще покриват заплатата на ветеринарния лекар.Искат да получават ВМП директно от търговците.Какъв мислите,че ще е контрола на ведомствения ветеринарен лекар?

 

5.БАВЛДЖ – сдружение по интереси. Обединява неголяма част от ветеринарните лекари, но най-качествената.Правят медицина., обучават се, посещават конгреси, семинари и т.н.и много от членовете и ще са чест за всяка една страна не само от Европа.Интересите на тези колеги са да се усъвършенстват непрекъснато, да се доказват като професионалисти.Могат да правят медицина, но не могат и не искат да правят ветеринарна политика, защото това отнема много време и хабене на нерви от контакта с бюрокрацията. Недоволни са от политеката на БВС, защото нищо не прави за тях.Това е така, защото нямат необходимото представителство в органите на управление на БВС, поради изброените по горе причини.Знаете, че на този свят нищо даром не се дава, а трябва да се извоюва.

 

6. Участъкови ветеринарни лекари – по голямата част от практикуващите ветеринарни лекари.За голяма част от тях най-важното е ДПП и маркировка, поради което не са дорби професионалисти и не влагат средства и време за обучение.Работят с най-бедната част от населението.Според мен с отпадането на участъците положението ще се промени.

 

Последните две категории са ветеринарни лекари в истинския смисъл на думата т.е. работещи с животни и прилагащи изкуството да се лекува, което е същността на нашата професия..Те са и мнозинството от съсловието.Допусне ли се създаването на федерация техните интереси няма да бъдат защитавани, защото ще се превърнат в малцинство. Това ще стане поради незадължителното членство.Голяма част от представителите на тези категории няма да са членове на новата федерация.Така ще се изпълни замисъла на д-р Бащавелов – контрол на държавната служба върху цялата професия.Тогава всичко се обезсмисля.

 

Това е лично мое виждане и не ангажирам никого с него.Целта ми е да провокирам дискусия и да се дадат предложения и мнения.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Какво разбрах от готвените промени:

1.Ще ни се увеличи конкуренцията от страна на служителите на БАБХ/разрешават им да практикуват /

2.Няма да има аптеки разбирай всички стават на амбулатории

Мисля че се преекспонира въпроса за съюза за да минат лесно по важните промени.

Аз лично не виждам нищо добро за себе си от тези промени.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колеги защо спряха коментарите.Надявам се ,че имате много работа.От каченото от колегата Маркова заседание на Комисията по земеделие разбрах ,че представителя на наща асоциация не разбира или поне не коментира проблемите за нас лекарите на компаньони/доколкото извън градовете над 200000 може да има чисто такива/.Главния проблем е разрешението на служителите БАБХ да лекуват и да ни контролират ,това е все едно лекаря от съседния кабинет да те контролира още повече ,че се завишават санкциите и за щяло и не щяло може да те затворят още повече при липсват съюз и при наредби вместо Кодекс за добра практика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Във форума има колеги, които са много близки с Миро Найденов. Апелирам към тях да му се обадят и да го попитат какъв е замисъла, държавен служител да практикува след работно време и това как ще става точно - в амбулатория или с чанта.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То е хубаво да се и подсети Миро , че един ден когато престане да е министър, може пак да поиска да си практикува професията и тогава да не вземе да стане така ,че решения които са се взимали при неговото управление да се окажат камъни по неговата глава... До колкото съм чувал е имал клиника , а може и още да я има. Тъй че по-добре да гледа на нещата не само като политик и представител на държавната власт и сектор , но и в евентуалното си бъдеще от другата страна ако мога така да се изразя , защото досега винаги е имало борба държава - частна практика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Жена му има клиника във Враца.

 

Извинете за лиричното отклонение, но няма как да не го споделя. Вчера попитах няколко колеги/8-9 човека/ какво биха направили, ако БВС продължи да съществува. И резултатите са следните: отговорите на повечето от работещите с дребни животни бяха смущаващи за мен! Пълно безразличие- приемат се фактите такива, каквито са... Най-адекватно реагираха трима души- Хараланов, Грънчаров и аз. Хараланов беше за преговори- дребните да имаме равнопоставеност при гласуване в БВС. Двама- аз и Грънчаров сме за война до категоричното ни отделяне от БВС. Колегите със смесени практики в участъци не харесват БВС, но нямат против БВС да си съществува и те да са му членове стига да не е както досега.

 

Тъй, че, Хараланов... ПЛАШИМ СЕ от бъдещето ни не само в БВС...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не съм фен на БВС но смятам ,че само силна организация може да ни издигне авторитета в обществото разбирай финансовото равнище.Имаме нужда от представителство и от обединяване на проблемите ни.За хората от София предполагам ,че не е проблем разрешаването на практикуването на служителите от БАБХ за мен не са проблем няколкото приюта в и около София където освен БЕЗПЛАТНА кастрация и лекуват добре или лошо но БЕЗПЛАТНО/имам клиенти които пътуват до центровете в Шумен и Русе за манипулация БЕЗПЛАТНА/.Мисля ,че на когото от нас се бръкне в канчето се бърка на всички.Лошо или добър БВС за част от колегите осигуряваше сериозни пари/преди два дни ми се обади колега който за поредна година взе 50000 лв от държавата, няма грешка в изписването,без никакви разходи те са от стопаните та той за 2 минути мъки успя да ми прочете" енрофлоксацин" и ме попита дали съм чувал за тоз нов и върховен антибиотик ,защото той не бил чувал... но комент/ на нас никай не ни помогна да се спазва ЗЗЖ от където можеше да капи.Та с една дума съюз трябва и докато не видя как ще го приемат по закон съм против федерацията ,защото ще ни обезличат съвсем частнопрактикуващите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...