Jump to content








Проект на Наредба за амбулаториите и т.н.


Recommended Posts

И ние днес се събирахме. Две важни неща се видяха. Първо-никаква заинтересованост от страна на колегията. Бяхме дежурните десет човека. Второ- от участъковите лекари искат тази наредба да мине, защото според нея те ще работят в кабинети четвърта категория, където не е задължително да имаш дори приемна с манипулационна. Тоест старите канцеларии и чантаджийската медицина. Като допълнение председателя на комисията, която ще прави кодекс на добра практика е доволна, че се е получило така с наредбата за да могат колегите да проявят инициативност и техните предложения да залегнат в този кодекс. За непрекъснато обучение- познайте- Ядец.

Link to comment
Share on other sites

Добре де, всяка наредба след приемането й може да се атакува в административния съд. По този начин отпадна тарифата на НВМС. Ама защо да се стига до там?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Уважаеми колеги,
възможно до вас да не е достигнало предложението да се въведе нов вид ветеринарно заведение – Подвижна/мобилна ветеринарна амбулатория.Въпреки решението на НС на БВС – против въвеждането на този вид вет. заведения от МЗХ казват ,вие не искате, но то е хубаво за вас!
Та,във форума на БВС съм качил мейла на БВС – София град и получаваме позицията на колегите по този въпрос,в момента само двама са „За“ подвижни кабинети.
Аз съм включен в заповедта на Министъра за участие в комисията от името на БВС.
За това моля да бъдете активни и изпратете на bvs_sofia@abv.bg вашето “Против “ или “За“ подвижните ветеринарни кабинети .

д-р Бенгюзов

Председател БВС – София град

 

Link to comment
Share on other sites

И, защо против- да не се кастрират по селата кучетата и да си се множат ли? И защо "мобилна амбулатория"? В Р.България под "амбулатория" се разбира оборудвано по определени изисквания НЕМОБИЛНО ПОМЕЩЕНИЕ. Следователно, това нещо трябва да се запише така- в закона- на първо място и после разбира се- в наредба 41 и 42- защото това е нормалния ред- първо закон, после наредби. Научете го най-накрая, че ме е срам вече... След ветеринарна амбулатория 1 до 4 категория, клиника с-без стационар...., записва се "мобилен кастрационен център"- уточнява се, че е за приютите. И това е. Какъв е тоя велик проблем с тия кастрации и приюти, бе? Вие редовни клиенти нямате ли си, че пищите за тия, дето никога няма да си кастрират кучетата при вас- бабичките по селата?!

Божееее, Божеее.......

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Мале, мълчанието на агнетата! Ми, ако е "мобилна амбулатория", кой би имал против да притежава такава, ако може да си я позволи? Честно, не ви разбирам! Или то, щото не можете да сте управители на второ обектче, а не искате да правите такъв някой от работниците ви?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Андреев, аз как да накажа етичната комисия, че до мен бачкат некви незаконни кабинети? Или членовете сме балъци да търпим, че ни дискриминират, или етичната комисия са страхливци. Или и двете. Иначе, за тия "мобилни амбулатории"- каквото и да означава тоя термин, никой от БАБХ няма да се съобрази с БВС.

"Решение 2. По повод уведомително писмо на зам.председателя на БВС ОК София-град д-р Н.Бенгюзов за провалянето на извънредното Общо събрание (ОС) от 17.06.2013г поради неявяването на 198 члена на колегията, комисията реши: за нарушение на чл.37 ал.2 от Устава на БВС и на основание чл.28 ал.1 т.1. от ЗСОВЛБ да бъдат наказани с порицание членовете на ОК София, които не са присъствали на обявеното извънредно ОС на 17.06.2013г съгласно приложения списък. При повторно нарушение ще се приложи чл.28 ал.2 - наказание глоба в размер от една до шест минимални работни заплати".

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Не мога да си обясня как се сключват договори с незаконни изпълнители. Мобилните ветеринарни практики не са законни в България. Тук е мястото колегите от Бургас да подадат сигнал.

Link to comment
Share on other sites

Йовко, покажи ми къде в закона е записано, че практиката трябва да е стационарна! Също така ми покажи къде има забрана за подвижна амбулатория!

Link to comment
Share on other sites

д-р Боянов,
ЗВД е категоричен - проектите за вет.заведенията се съгласуват и с директорите на ОДБХ,в закона няма такова заведение - практика.
чл.26.ал.2 от ЗВД- визира - ОБЕКТИТЕ,а по смисъла на ЗУТ - те са инфраструктурни и експлоатационни,стационарни и временни,с обществено предназначение и без и т.н.
правото на тези амбулатории е дадено единствено и определено със специален закон - ЗЗЖ,а не с ЗВД,на общините и е определен вида им - подвижни и стационарни,обема на дейноста - кастрации на улични кучета,а не изобщо вет.заведение за осъществяване на ветеринарномедицинска дейност по общия ред на ЗВД.Освен това в ЗВД - няма разяснение какво е подвижна амбулатория - значи я няма,а в ЗЗЖ има в преходни и заключителни какво е "мобилна",но в самия закон я няма,а има "подвижна",е ...
д-р Бенгюзов

Link to comment
Share on other sites

Зададох конкретен въпрос. Моля да не правим интерпретации на това кой и какво съгласува. Искам да прочета къде пише, че ветеринарната амбулатория, лаборатория или клиника са стационарни масивни или полумасивни сгради или части от тях. Или обратното, че е забранено ветеринарната амбулатория, лаборатория или клиника да са мобилни. Защото колеги, вместо да казваме просто да или не, би било много по-професионално да предложим какви да са критериите на ветеринарномедицинските заведения. Щото сега една стая с хладилник и вече имаш право с чанта да обикаляш по адреси и да лекуваш де що можеш. Което е в пъти по-зле от това да оборудваш един кемпер като хората.

Link to comment
Share on other sites

ами не мога да го кача,не ми дава копи- пейст,съжалявам.
само ще кажа,чл.26 (3) от ЗВД - говори за ИЗГРАЖДАНЕ,РЕКОНСТРУКЦИЯ ,за територия .и забележи ,за съответствие,а то е за пред главния архитект на общината по ЗУТ . видове обекти и съответствие,търпимост,нали знаеш,че има наредба на МЗ за търпимост и зони , и т.н,слава богу,че ....
допускането на такива кинкалерии,без значение какви ще са условията за тях ,написани на книга,няма да доведат до подобрение на вет медицината,напротив,
да колегията има нужда от помошни мобилни средства,да ги подпомага-но това е друго,а това което се иска е да се приравнят нещата - Йовко дето инвестира в неговата практика и тази кинкалерия на равни начала да извършват вет.дейност

Link to comment
Share on other sites

ОБЕКТ - според допълнителните разпоредби на т.39. от ЗУТ е :
"самостоятелен строеж или реална част от строеж с определено наименование,местоположение,самостоятелно функционално предназначение и индификатор по Закона за кадастъра и имотния регистър."
и още нещо
& 23 - когато разпоредби на други закони противоричат на ЗУТ,се прилага ЗУТ

Link to comment
Share on other sites

Д-р Бенгюзов, стрелбищата, цирковете, атракционите по лунапарковете, огромен брой заведения за бързо хранене са мобилни и са ОБЕКТИ въпреки това. Ежегодно МОБИЛНИ специализирани лекарски кабинети обикалят страната за масови прегледи(например очни). Помолих да не тълкуваме. Посочете ми забрана в който искате закон, касаещ ветеринарномедицинската дейност или ветеринарномедицинските заведения. Или по-лесния вариант - посочете ми във същите закони, че се касае за сгради или части от тях. И този параграф 23, който сте посочили въобще не е общовалиден. Казвам го от личен опит. Много често ЗУТ противоречи на Закона за частната собственост. И тогава за меродавен се счита закона, който довежда до създаване и облагородяване, а не за разрушаване.

Link to comment
Share on other sites

д-р Боянов,
не тълкувам,а цитирам,ще тълкуват в съда.Но чл .26,ал.3 он ЗВМД - казва "проектите за ИЗГРАЖДАНЕТО ...... на обектите по ал. 1",значи стационарни
а за тези обекти дето си описал също ги има в ЗУТ и е описан статута им и те са на определен адрес,променливо/подвижно е времето но са стационирани на МЯСТО,
това по спора за законноста,като му дойде времето за съда още....

но я моля ми извади поне един довод "За",като си за и вече смени терминологията - говориш за мобилни,а не за подвижни,сигурно ще минеш и на варианта линейка или нещо мобилно което технически е в помощ на вет.лекаря.
а за мобилните прегледи,на хуманните ,е винаги съм казвал копирането от тях директно при нас,не е добро и още по-вече те не са самостоятелни лечебни заведения забележи,както се иска при нас.
Бях с голям респект и уважение към теб ,но в момента не знам защо става така но ми заприличваш,като от матрица отлят с тези в МЗХ - природозащитници,уж вет.лекари но скрити лимонки на НПО-тата.

Link to comment
Share on other sites

Такаа, като искаш аргументи, това вече е друго. Нямам предвид линейки и други помощни средства. Имам предвид точно амбулатория, която е стационирана на подвижна платформа. Наречи го голям кемпер, камион, автобус или както искаш. По-важното е същата мобилна амбулатория да отговаря на съвременните изисквания за дезинфекция на помещенията, наличен инструментариум, съдове за съхранение на отпадните води и всичко, което е необходимо за една добра ветеринарна практика. Мисля, че такива амбулатории трябва да съответстват поне на сегашната втора категория стационарни кабинети. И задължително да отпадне четвърта категория амбулатория. Защо да я има мобилната? Защото се вижда, че има нужда от нея. И не за НПО или други занимаващи се с масови кастрации. А за тези практики, които се занимават с животновъдни обекти от много животни на голяма площ. Защото те сега се аргументират, че като ходят по фермите не им е нужен кабинет, но лекуват домашни любимци и дребни преживни в , пред, зад и където искаш съществуващите канцеларийки. Но да се върнем към кастрационните НПОта, които явно са трън в очите на всички. Ами тяхната подвижна клиника, защото всички знаем че става въпрос за Четири лапи се свързва и допълва кастрационните центрове (приюти) в общините, с които сключват договори за обработка на бездомните кучета и котки. Ако я няма просто ще правят по-малко кастрации за ден, но не вярвам да спрат да сключват гореспоменатите договори. Относно опасенията за това, че ще се ходи и ще се подбива труда на стационарните практики. Ами мисля, че е много по-евтино да вземеш едно помещение под наем, да го оборудваш за трета категория, да направиш реклама за евтина ваксинация и да обереш прелетните "клиенти", отколкото да инвестираш едни 20-30 хил в мобилна амбулатория, отговаряща на всички изисквания. И последно - не си мислете, че като съм за, това означава че съм съгласен да виждам амбулатории - микробусчета, на които само са налепили някакви реклами и вътре има една маса, подвижна чешма и метален шлосерски шкаф и вече е регистрирана практика. Но моето мнение, както и вашето между другото няма никакво значение. Значение има думата на тези, които плащат да се измени закона.

Link to comment
Share on other sites

е Коко,
тоя филм съм го гледал,само като прочетох първите ти думи и спрях да чета,
нали искаше ето ти ИЗГРАЖДАНЕ,

и Йовко гради,а да ти кажа за да те навра там кадето сме ние ,по тоя закон си длължен да реконструираш /преобразуваш,както аз го направих и ще се обадя в РИОКОЗ/ДНСК - Пловдив,за твоя кабинет, и ще потърся документите, как е доказана популцията на "бездомните котки" и как се плати на НПО въпреки протеста на БВС, и ако ти като член на НКППЕ работиш в нарушение на ЗЗЖ
виж в фейса,
знаеш ли даже мазен пор не е "За" подвижните/мобилните,поне за сега, а тя е приятелка с такива ,като теб ...

ВЪРНИ СЕ ПРИ НАС - за малко се продаде - за 20 л на котка,

Link to comment
Share on other sites

Д-р Бенгюзов, ще се опитам да запазя добрия тон. Община Пловдив не е плащала на споменатото НПО за кастрациите. Ветеринарните лекари на град Пловдив искахме да помогнем на общината, като кастрираме бездомните котки също БЕЗПЛАТНО и по този начин помогнем с нещо на града си. Добре го прочети това и го запомни! Поради вътресъюзни причини, които не те касаят общината ни отказа. Повишението на популацията е установено по единствения известен ми начин, а именно чрез преброяване на бездомните животни доколкото е възможно и съпоставянето им на площта на града. Не ме плаши с РИОКОЗ за моя кабинет, защото е реконструиран както е по закон, но освен да си навлечеш неприятности друго няма да се случи. И въобще не ме интересува кой друг е за или против. Това, което би ми повлияло е защо си против. Или защо си за. Ама честно. И с аргументи медицински, икономически, етични и каквито си искаш.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

д-р Боянов,
със запазено чувство на респект и уважение към теб,ако искаш може да продължим темата,но ....

първо - приемаш ли цитираните от мен закони ,че сме стационарни обекти.
второ - ти си ЗА,кажи защо ?

Link to comment
Share on other sites

Д-р Бенгюзов, не приемам цитираните закони. Сега ако ме попиташ защо тогава трябва да се прави наредба щом и сега не е забранено, бих ти отговорил за да се регулира точно какво трябва да има заради специфичното пространствено ограничение. И естествено за да няма продължаващи неразбории. А защо съм за ти отговорих по-горе.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Виждам сега, че Мазен пор е споменат. Не се карайте, хора. Значи, аз четох предложенията за промени - мисля, че това беше пълния текст - някакви няколко реда за тези мобилни амбулатории. И да ви кажа - пак не ми стана ясно следното: за мобилен кастрационен център ли става въпрос или за мобилна амбулатория. Второто си е бая по-широко понятие... всмисъл не става въпрос за кемперите на НПО-тата - не става въпрос само за кастрации. Това ме притеснява - ако наистина тези няколко реда са промените... няма да се знае какво означава "мобилна амбулатория"... Всичките ни закони са написани неграмотно.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...