Jump to content








ВАЖНО - проекто наредба


Recommended Posts

Колеги,

д-р Бойко Георгиев ми прати проекто наредбара за упражняване на частнапрактика, която според мен е изпълнена с много глупости измислени то хора, които по никакъв начин не искат да се съобразят с онези към които тя е насочена. Абсордно!!! Тези които ние издържаме се подиграват с нас.

Пращам ви наредбата. Прочете я внимателно и дайте да си покажем зъбите защото ще ни се стъжни.

NAREDBA_Pract.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 120
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Не е чак толкова страшно! Има забележки определено, особено за излишната бумащина която трябва да се води. Това най-ясно ще се дискутира в последния ден на тазгодишния конгрес.

Link to comment
Share on other sites

Вижте колеги,клиниката в която работя отговаря на условията в проектонаредбата.Това обаче не трябва да означава,че съм съгласна с измислици,които ще попречат на много добри колеги да работят.

Освен това на всеки от нас някога може да се случи да не отговаряме на определени изисквания според" някоя нова наредба " и какво-ще си мълчим ли до безкрай?Докато не вземем да се подкрепяме,все повече ще си патим!Днес квадратурата трябвало да бъде 40кв.м.и съответно 80кв.м.,утре може да измислят друга глупост-примерно да ни шътнат извън града!???!!!

Link to comment
Share on other sites

Правила за упражняване на професията съм съгласен, че трябва да има .Много късно дори се прави опит за въвеждането им.Тези правила трябва да се създават от наша професионална организация.Ако безропотно приемем каквато и да е наредба ще означава,че приемаме да ни диктуват условия хора извън професията.По цял свят правото и начина на работа се определя от организация на вет. лекари , а не от държавна структура.Миналата година на конгреса останах с впечатлението, че от Европ. съюз ни препоръчват да си създадем такава организация,но защо се бавим или се опъваме.Защо някой от ръководството не дава информация? Колегата Стефан е споменал, че ще се обсъжда на Боровец.Какво ще се обсъжда?Добре ще е от тук да тръне дискусията.Неформално си говорим по доста проблеми, а официално те не присъстват на конгреса.Преди години един от бившите директори на Нац. служба пробва да организира някаква дискусия, а то стана една говорилня без полза.

Link to comment
Share on other sites

Guest АЛБЕЙТАР д-р Гавазов

Хей, колеги, пламна революционната искра,дорде прерастне в огън обаче бая вода ще изтече по Дунава .НА БОРБА ! казвам и аз и нека бъдем с горещи сърца но с хладни мозъци. Д-р Хараланов беше в Боровец когато се повдигна въпросът за ролята на БАВЛДЖ, четя не трябва организира само симпозиуми а трябва да е доста по дейна.До преди година тя дори не беше в нет пространството,хвала на доктора за инициативата, проблемът не бе само в това че няма „хакери” в София а и парите. Ето го и проблем N-1 за да развива каквато и да е дейност една организация трябват пари асамо от чл. Внос те не стигат за нищо,дане говорим ,че много от колегите не са членове. Проблем N-2 Нямаме лоби в парламента,дори ида има колега в парламента това не достатъчно защото на общата какафония която цари в държавата и НВМС във връзка с ЕС а и с интересите на големите играчи при вноса регистрацията и търговията на лекарства нашите проблеми саааа.....абе ние дори нямаме проблеми.Т.е НИКОЙ НИКОЙ който не е от нашия бранш никога няма да ни разбере още по малко да защитава интересите ни или да лобира за нас просто ей тъй щото сме голяма работа.А дефакто БАВЛДЖ трябва изземе функциите на НВМС по всички въпроси свързани със small and exotic animals а това звучи еретично и е много ама много трудно.Всички които искат да работят с др. Животни трябва зад. Даса членове на БАВЛДЖ.Тя да разрешава кой, при какви условия ина какви цени да работи а когато има нужда и да ни защитава юридически.Колеги,на общия фон вет. лекари в България, ние сме една шепа хора концентрирани в няколкото по колеми града .Нашата дейност не е със стопанска цел а там са парите и интересите ЕС, фондове за селското стопанство и т.н.Обособяването но организацията с по- широки функции трябва да се гласува със закон итова да фигурира във ЗВД като алтернатива на съществуващия СВЛ. И както е при стоматолозите за да сключиш договор със здр. Каса трябва задържително да си член на съюза асъс закон той есамо един. За всичко това, трябва лоби, финансово заинтересувано,или политическа подкрепа.Т.е трябва да намерим механизма за въздействие върху парламента иНВМС.

Link to comment
Share on other sites

БОЯ НАСТАНА, ТУПКАТ СЪРЦА НИ ... :ph34r:

Аз не съм привърженик на Евро съюза и това определя цялата ми философия относно практиката и това как да продавам труда си.

Много проблеми могат да се извадят на масата, но аз отново ще ви посоча най-важния.

- Какво е това БАВЛДЖ?

- А, онези за дребните животни, които се събират веднъж годишно на Боровец. То и тази година могат да ни поканят.

Това е един твърде вероятен разговор между вет. чиновници.

Е, проблема, е че ние не напомняме за присъствието си

Има много поводи, при които нашата асоциация може да изкаже мнение или становише или да даде предложение. Това настоятелно наше присъствие по медии и др. ще ни даде сила.

Ето я ситуацията с проекто наредбата. Грешно е да се мисли, че няма смисъл да изкажеш мнение, защото никой няма да се вслуша в него. Така ще стане, никой няма да се съобрази с нашите забележки по тази наредба, но ние сме длъжни ОФИЦИАЛНО да изкажем мнение.

Да го направим, ето това е първата стъпка.

Аз предлагам тук във форума всеки да посочи своите коментари върху тази наредба, да ги обобщим и с официално писмо да отидат до НВМС. Не очаквайте да се случи нещо, но това ще е първия забит пирон в системата.

Какво мислите!

Link to comment
Share on other sites

Набирането на членове е въпрос на време,но клонове на асоциацията трябва да има във всеки обл.град.Бях ви споменала,че се заражда нова асоциация на частнопрактикуващите лекари и тя е създадена само от частнопрактикуващи лекари-без държ.служители,да защитава интересите им,защото не е възможно съюз да е обвързан с държ.служби и да защитава нашите/частни/интереси./както е СВЛ/.

Относно проектонаредбата:

Съгласна съм,че трябва да има правила за работа,но искам тези правила да са реални-да бъдат предлагани от работещите в тази област лица-да бъдат изпълними-да се види с какво разполагаме и с какво не.

Какво значи това"да си мият ръцете преди и след......."-да не мислят господата,че ние така си и хапваме-с мръсни ръце.Това уча моето дете на 1 годинка.Ако трябва да напишат наредба за хигиената/личната/.

Има ли такъв колега например,който да не мие в клиниката си и да гази в калища.Всичко това е крайно обидно.

Знаят ли господата колко са 40кв.м. и съответно 80кв.м.???

Не е лошо като идея,но за повечето на този етап неосъществима.Това за повечето колеги са мечти!!!И за онези,живеейки в мезонетите си ,тази квадратура може и да е колкото тяхната баня,но ние дори живеем в по-малки жилища,а закон или наредба за това няма.А къде е питам хуманното отношение към човека??????

Смятам също,че за да стигнем до разделение на организации на едрите и на дребните животни,първо всички частнопрактикуващи трябва заедно да си извоюваме позиция-наша,защитаваща частните интереси.

Link to comment
Share on other sites

Guest албейтар-Д-р Гавазов

Колежке,40кв.м съвсем не са чак толкова много за нашата дейност,крайно време е да излезем от ГАРАЖИТЕ съответно от гаражната медицина ако искаме да ни уважават.Твърдо не съм съгласен уважаващ себе си лекар и с претенции за добър специалист да работи в една стая 20тина кв.м и там където изцежда ан.жлези а така като гледам от форума за доста хора те все още са „главен източник на почти всички злини”та на същата тази маса или в обособена част т.е зад параванчето да прави кор. Хирургия.Тя и цената му ще е като за операция правена зад параван, ето ти нелоялна конкуренция.На това опредеделено трябва да се сложи край.Всеки си има глава на раменете и на всеки трябва да му е ясно ,че ако иска да се развива трябва да ИНВЕСТИРА ама нямал дупе, ее? Да работи в гаража ли?Има още нещо забелязвате ли ,че никъде не се споменава в наредбата за др. Ж-ни. Т.е това са изисквания за вет. амбулатория или клиника, въобще, без значение дали става въпрос за село или за София широк център, еми хората с един коршум избиха всички зайци .ТРябва да има разлика дали ще се преглеждат крави и коне или кучета котки м.свинчета и т.н и т.н.А,че трябва да вдигнем глас народен трябва ,ама де го народа?

Link to comment
Share on other sites

За квадратурата съм съгласна. Сега дали са 30-40 или повече квадрата не е толкова важно, но според мен е недопустимо в едно микроскопично помещение /дори и преградено с параван/ да се приемат животни, да се оперират и да лежат разхвърляни по пода и на всичкото отгоре стопаните да ги прескачат докато стигнат до масата за прегледи - та 30 квадрата минимум ми звучи прилично. Според мен лично не е редно също така ветеринарни амбулатории, клиники и т.н да се помещават в жилищни сгради - да, знам че повечето колеги практикуват такава медицина стигайки до абсурди от типа на "Др. ХХХ адрес София ж.к Люлин 7 , бл 703 вх А ЕТАЖ 5 !!!!!!!!!!!!!!". Вместо да ми описват какво трябва да съдържа лекарската ми чанта!!!! - щеше да е значително по-полезно да опишат реда по който да мога да се снабдявам с опиати от хуманната медицина примерно.

Link to comment
Share on other sites

Др.Караславова,нека да оставим на собствениците да преценят дали да си водят любимците в ,,....помещения от 30 кв.м...,, и дори по малки.Мисля че в Европейски съюз има и по малки вет.кабинети от 30 кв.м.Дори съм сигурен.

Някой да определя квадратурата на кабинетите на т.нар. джи-пи-та!!!!

 

 

Това кой на колко кв.м. смята да практикува ще се определи от едно нещо което се казва КОНКУРЕНЦИЯ!!!! :)

 

Въвеждането на норма от този тип мисля че е неправилно,защото в един кабинет от 20кв.м. какъвто е този в който работя не може да разполага с кой знае каква апаратура,стационар,лаборатория,чакалня. и т.н.Така ,че Др Караславова той сам по себе си става по малко конкурентно способен,та да се нуждае от някаква допълнителна НОРМА.

Въпроса има и друга страна .Една модерна клиника изисква КАПИТАЛОВЛОЖЕНИЕ , а могат ли стопаните да понесат европейски цени????Как ще се почуствате ,ако ,,...кастрация на мъжки котарак ви струва 100 евро..,,,,????? :o

Link to comment
Share on other sites

,,...Тя и цената му ще е като за операция правена зад параван, ето ти нелоялна конкуренция.На това опредеделено трябва да се сложи край...,,

Д-р Гавазов,да разбирам ли от написаното,че в мястото където работите се спазват всички правила на асептика и антисептика?

Относно хората които пишат в този форум,мисля че по-важното е че те пишат а доста само четат!

Ако сте загрижен,което явно се усеща от написаното,просот вдигайте летвата и т.нар. от вас гаражна медицина ще исчезне сама.А , ако не стане това означава че просто хората ползващи нашите услуги все още не са готови да влязат в лъскавите клиники на ,,Анимал планет,,Разбира се за съжаление

:)

Link to comment
Share on other sites

Колеги,не е въпроса да се изпокараме.Вижда се,че има хора,работещи на всякакви места.Не е редно да се изхвърлят от практиката тези колеги.Това е право на всеки човек да лекува кучето си,където си поиска-дали в гараж,дали в кабинет 10,20,30,1000 кв.м.Да,това е лесен начин за някои да елиминират конкуренцията,но лично аз смятам/подчертавам -това е моето мнение/,че това не е начинът!

Link to comment
Share on other sites

Guest албейтар Д-рГавазов

Колега,аз също съм започнал от гараж но в далечната 1992-93г 15 кв м-.1993-1995 със заем ремонтирахме стара маза 40кв м .От 1996 до след още 2-3месеца сме в къща на площ 150кв.м .След това се местим в собствено помещение 220кв.м.Прец цялото това време сме разчитали на себе си на приятели и на банките ,не мисля ,че с колегата ми сме направили нещо невъзможно т.е нещо което ако някой иска не може да направи.Д-р Хараланов например на каква площ щесе разпростре на новото място?Колкото до това всеки сам да си решава на колко кв.м да работи ,това са глупости.Искаш ли да оперираш задължително отделна операционна.Ако ние не втълпим на клиентите ,че това което правим еважно и много специално никога няма да ни приемат на сериозно и за това ще сме си виновни само ние.

Link to comment
Share on other sites

Странно, вместо да се обединяваме, ние ще, се изпокараме.

Може да съм краен, но аз съм твърдо против гаражната медицина както я наричате.

Имаше въпрос към мен - моята клиника, която ще отвори врати след дни е 80 кв.м. + склад 10кв.м, но и това е малко, мисля след някоя година да се поразширя, ако даде Бог живот и здраве.

Link to comment
Share on other sites

Трябва да се осигури време на тези хора да се преустроят-всеки иска хубава,просторна клиника.Затова,вместо да се заяждаме кой къде работи,дайте да видим как можем да си помогнем едни други,за да работим един ден спокойни,че това,което ще си купим или преустроим няма да се окаже напразно,заради някое ново непредвидено изискване.

Никога ли няма да застанем един зад друг???

Link to comment
Share on other sites

Трябва да се върви напред: дали чрез обединяване на колеги, дали чрез заеми от банки и приятели, но трябва да крачим напред! "Анимал Планет " "НЕ е Мираж" то е постижима и простичка цел, която стой пред всички нас. Има големи глупости и излишна бумащина изписана в тази наредба, но наредба трябва да има, защото трябва да има РАМКА. Трябва да е ясно къде какво и как ще се случва. мога да дам конкретни предложения:

1. Да се разреши използването на компютърни програми за водене на ветеринарния мениджмънт - тук се включва и амбулаторния дневник. Това ще улесни и организира доста по -добре работата, а и е по информативно както за лекаря така и за стопанина.

2. Да се задължи, с помощта на БАВЛДЖ, Директора на НВМС да поеме ангажимент в писмен вид за начина на работа на ветеринарните лекари с опиати. Не изпънението на ангажимента да е обвъзано с наказателна отговорност....защото ми цитират закона за хуманно отношение към животните, а какво му е хуманното когато едно животинче е със 20 мин. гърч и аз мога само да го гледам как се мъчи....!

3. Да се излезе с официален докумен - Декларация или открито писмо до НВМС,МС, Парламента с конкретните ни искания относно Наредбата, като се постигне максималния компромисен вариант и за двете страни.

4.Едно от изискванията е : Всички, ама наистина всички вет. лекари да са членове на браншовата организация, Тя да ги защитатва, като институция и да ги ЗАДЪЛЖАВА като институция да се спазва закона и и общото полезните правила: един от който е така болезнения за всички ценоразпис! Трябва да има един минимум!

5. законите и наредбите първо да бъдат съгласувани с браншовите организации, или те като такива да излизат с конкретни предложения приети на общото събрание на членовете.

6. Организацията, като институция, да стой зад своите членове и да им посредничи пред държавата за международни специализации. Има възможности и програми за специализации в чуждестранни университети, някой дори са безплатни или степендиански, но трябва да си хабилитирано лице, се оказва.

и т.н.............................до безкрая :)

post-14-1144095070.jpg

Link to comment
Share on other sites

колеги и ние сме почнали от малки помещения и сега се разширихме,но мислите ли че всеки може да направи това до май месец.нека всеки си работи където има възможност а пациентите да решават кои услуги да ползват.не е нормално при положение ,че сме отворили по-големи кабинети да искаме всички останали да затворят.

Link to comment
Share on other sites

Guest албейтар

Тук във форума 5-6 човека можем да си се джафкаме до безкрай,дайте да видиме кого ще оторизираме да изискаме от управата на БАВ ЛДЖ извънредно събрание преди симпозиума в Боровец на което да се говори само по тези въпроси .ЗА ЦЕЛТА обаче трябва да съберем колкото може повече членска маса защото пак ще има недоволни пак някой ще пита какви сте вие че ще рашавате вместо нас дето всъщност ги е нямало там и пак ще се забатачим.

Link to comment
Share on other sites

Др.Гавазов не ми отговорихте на въпроса за асептиката и антисептиката.Помещение под 30кв.м. не е задължително да е гараж!През 1991 година когато сте започвали вие нещата стояха по малко по различен начин!За да ги сравнявате със сегашният момент.И съм сигурен ,че и тогава сте практикували коремна хирургия зад завеската!Така че нещата са абсолютно същите само дето вие практикувате от 12-15 години и е дошло времето да влезете в по-голямата клиника.

Е това време идва за тези които се задържат на пазара,които искат да инвестират,и за чиито инвестиции има възвращаемост.Тези всички неща са свързани пак казвам с едно нещо което се казва конкуренция( било тя лоялна или нелоялна )

Link to comment
Share on other sites

Колега албейтар,виждате ли защо много колеги не са членове на организацията-ами много просто-ТЯХ НЯМА КОЙ ДА ГИ ЗАЩИТИ

ВСЕКИ ГЛЕДА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ БАЛКОН И ЗАБРАВЯ,ЧЕ И ТОЙ Е БИЛ НЯКОГА ОТДОЛУ.

Годините 92,93 и т.н.бяха златни години,това го зная много добре,че през тези години доста работещи по онова време колеги дръпнаха напред,но тогава нямаше такива пречки и достатъчно беше да работиш,за да успяваш!!!Е!!!Ние нямаме този шанс,но и на нас ни се работи.

Нямах за цел да се караме.Надявах се този път да успеем да си поговорим и може би да направим нещо заедно.

Безсмислено е да пиша,а ако съм обидила някого,не е било умишлено,и се извинявам предварително!!!!!!

Всичко добро!

Link to comment
Share on other sites

Още на квадратурата зациклихме.Ами ако пациента с рентгеновата снимка представен от д-р Хараланов е лекуван с нивалин в някоя сто и колко квадратова клиника(имах случай на ектопичен уретер лекуван месец с нивалин съответно неуспешно)Какъв е казуса тогава?Самите квадрати площ гарантират ли качествена услуга?В тази насока Асоциацията с организираните семинари за непрекъснато обучение повдигна доста нивото на Вет. медицина,но това е само едната страна,а другата със синдинкална насоченос не се засяга въобще.Ето нас ни интересуват въпроси,които никога не са в дневния ред на конгреса.Полезно ще бъде ,ако се разграничи конгресната част от семинара с лекции.Съгласен съм с дадените до тук предложения и добавям:

1. Дипломата за завършено образование ще продължи ли автоматично да дава право на практикуване вет. медицина с дребни животни?

2.Веднъж издадено разрешение за практика да не е доживотно-по останалия свят колегите имат един задължителен минимум от посещения на лекции от непрекъснато обучение,за да не спада нивото на професионализъм.

Има доста въпроси,ще възникват и нови,ще има противоборство на мнения,но нека да не издребняваме

и затъваме в спорове.Колкото повече проблеми се изкарат на яве,толкова по-добре, но я да се организираме, кой ще ги систематизира и подреди?Как ще се представят на управителния съвет?Добре е да чуем и мнение от ръководството!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...