Jump to content








за новия ни закон


Recommended Posts

колеги, запознахте ли се с новия закон за ветеринарномедицинската дейност - ЗАкон

 

като, че ли няма много различия със стария, най-вероятно да увеличат изискванията за частно-практикуващите лекари - наредбата още не е излязла!

първите ми впечатления са че:

-аптеките не отпадат!

-свободния избор на вет.лекар от стопанина, също!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Не знам в стария закон как е ,но в новия забраняват купирането на уши и опашки и задължават маркирането на кучетата, което според мен е добре за нас. Аз лично по този въпрос ще уведомя моите клиенти.

Ще чакаме наредбата, там може би ще са посочени изискванията за местата къдего се упражнява нашата професия.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Колеги искам да чуя вашето мнение относно новите изисквания приети без нашето съгласие за кастрация на домашните кучета!Според мен този геноцид е началото на края на нашата работа като частнопрактикуващи лекари!

Link to comment
Share on other sites

Всички реформи в България се правят по този отвратителен начин.Скапаха едрото животновъдство,а сега искат да го създават-Невъзможно!

Сега и домашните любимци малко по малко ще намалеят.

Май искат да ни кажат ,че място за вет.лекари тук в България няма.

Няма да режем опашки,уши,ще кастрираме кучетата-абе защо някой,който не разбира от нашата работа, трябва да ни казва какво да правим.

Но за жалост така ще си бъде винаги,защото го позволяваме.

Не зная какво хубаво може да има в тази наредба,че да я яакаме.Тук в аптеките ваксинират кучета за 6 лв.,има 2 амбулатории,където сами си работят техници.Казват-било заварено положение!!От тук нататък работи както можеш!!!

Link to comment
Share on other sites

Аз доколкото разбрах, общината ше плаща за кастриране на кучетата в държавните служби. Как ще стане след като те закриха лечебниците.

Това не бива да ви притеснява. Работа има и тя ще става все повече. Ако наложат кастрация трябва да знаете , че ние ще я правим .

Link to comment
Share on other sites

Проблема е,че нашата организация се нуждае от оторизиран орган,който да защищава нашите права пред институциите.Според мен крайно време е да обединим нашите проблеми,ако трябва и средства за да можем да работим като във всички европейски страни,където съсловните организации имат нужния авторитет.Никой чиновник доброволно няма да се съгласи да отстъпи от своите недомислени,устройващи само определени групи позиции.

Link to comment
Share on other sites

Това е поредната недомислица.Нямам идея как ще го организирват това нещо.Във Варна РВМС отчита само някаква дейност,ито незнам каква.

Дано да не влиза в сила това нещо.А какво ще стане когато започнат да умират от анестезията 15 год. кучета.Тогава кой ще обяснява на собствениците?

Link to comment
Share on other sites

Явно!!!!!!!!!.....уви толкова е трудно.То даже във форума е трудно да се съберат мнения от повечето колеги,а какво да кажем ако трябва да се организираме.И все пак,ако искаме да променим статуквото ще трябва да разберем,че сами трябва да се подкрепяме.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest албейтар

Относно темата за кастрациите,първо държавните служби не би трябвало да извършват никаква лечебна или оперативна дейност.Второ как може чиновници да определят цената на труда ни но явно може след като по държ ценоразпис прегледа на кч и кт струва 4-5 лева що пък кастрация да не струва 27лв.Такива теми трябва да се съгласуват със БАВЛДЖт.е нашата асоциация, ама де я а ние къде сме в ГЪБИТЕ. Сега трябва да загреем телефоните на упр. съвет или да поискаме смяната му за дето по никакъв начин не даде да се разбере снякакво протестно писмо в медиите, че такава организация изобщо съшествува, че тя има членове , че ако вет. медицина в БЪЛГАРИЯ е дръпнала напред тя е дръпнала единствено в направление SMALL ANIMALS благодарение на тези именно членове. Не знам колеги, как я мислите , но ако трябва да правя аналогия с началото на нашето революционно минало като начин на мислене ние сме някъде на дереджето на Васил Левски относно революционната борба т.е Искаме нещо но не знаем как да го постигнем пък и не можем ,пък и ако друг го свърши ще е по добре.И ако трябва да извървяваме същия път на съзряване ина края друг да ни свърши работата тежко ни и горко.

Link to comment
Share on other sites

Това което сте го написали не е лошо г-н , или г-жа ,,албейтар,,

Но според мен псевдонимите не са приоритет на пишещите в този форум.Благодаря за мнението.

 

С уважение Др.П.Добрев :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Guest Гост_albeitar

АЛБЕЙТАР ще рече ветеринарно медицинска амбулатория от гр.Русе сме а лично аз съм Д-р Гавазов

Link to comment
Share on other sites

За да бъде ефективна организацията,трябват хора,колеги.В момента има хора в някои градове,които са си създали местни организации с тенденция за разрастване.Създадена от частнопрактикуващи ветеринарни лекари да защитават интересите на частнопрактикуващите лекари.

Мисълта ми е,че не са виновни само от управителния съвет,а и ние,защото не сме организирани да се защитаваме.А "реформите"започват.

Вчера ми споменаха ,че някой си доктор имал деца и не можел да ги издържа само с държавна заплата,затова щял бил да извършва лечебна дейност.Щом смята,че от лечебна дейност се печели добре,да си отвори кабинет,а не да подбива нашите цени на услугите.

Link to comment
Share on other sites

Guest VRetrinaren

Важен момент за практикуването на държавните вет.лекари ,като частнопрактикуващти са :

1.Многото свободно време с което разполагат

2. Не изпълняват имунопрофилактичния план на 100%,като отчитат неверни данни,защото ако си гледат работата както трябва няма да им остава толкова свободно време да работят частно.

3.Точка три трявба да е на първо място: А П Т Е К И Т Е !!!!

като са на държавна работа колегите не си купуват лекарства защото те струват пари, от аптеката в лечебницата не може да се открадне много защото не поддържат голям асортимент на лекарствени препарати ,и за това частните аптеки са им спасението.след работно време от къде да си купят лекарства?-от частната аптека разбира се,даже не го купува ,а го плаща чак като свъши работа с него -факт!

всичко започва от аптеките които изобщо не са на едро ,а и да са пак си продават ваксини, хапчета сега и чиповете ще си ги купуват от там ..

4.Ф И Р М И Т Е -така наречените търговци на едро -те са боклуци на едро- за тях са важни оборотите и продават абсолютно всичко на зоомагазини ,на търговци,"развъдници"за кучета ....на Сульо и на Пульо,

на Пижо и на Пенда ........

и ако искате имена то трябва да се знаят и да не се купува нищо от тях

ето и една фирма : ГЕРГЬОВЧЕ те го правят това и вие го знаете

кажете ги кои са и другите ........

 

д-р К. Шишков е прав!!!!

Link to comment
Share on other sites

Guest вретринарен доктор Пейчев

колеги ето и ценоразписа на един ДЪРЖАВЕН-частнопрактикуващ вет.лекар.

1.лечение на ДПЖ, СВ-до 5 лева като са включени транспорта до адреса включително и лекарствата

2.ваксина за куче тип Годишна -8-9 лева като включва поставяне на адрес и съхранение на ваксината на сигурно място в джоба на доктора, поне е на тъмно....

3.Кастрация на женско куче-Скопяване-в зависимост от килограмите цената е между 10-15 лева,извършва се на място в двора на стопанина

4.Кастрация-Скопяване на жребци-ПРОМО ПАКЕТ-5 жребеца за по 20-25 лева на бройка

5.СКОПАВАНЕ на прасета без значение килограмите -цена :3 лева

6.СКОПАВАНЕ на женско прасе -7 до 9 лева

7.Ваксиниране срещу Микроспория -8 лева поставяне на ваксината в гръбчето подкожно ,та нали е срещу кожно заболяване....(съхранявана цял ден в джобчето на мантичката или на таблото на колата )

 

ЦЕНИТЕ са за услуги на място(на адрес) със държавна кола и бензин

и подсигурена заплата .

ВАЖНО: скопаването е ЗАДАЛЖИТЕЛНО БЕЗ УПОЙКА ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ЖИВОТНИ.

Link to comment
Share on other sites

Guest Guest

Здравейте,колеги!

Цялата история е тъжна,но вярна.Знаете ли,че промяната на участъците от министъра даде повод на някои места ,чрез странни конкурси при съществуваща лицензионна система, да бъдат отнети лицензите на колеги по места,и то точно такива,които изпълняват лечебна дейност в районите си.Тези,които извършват само мероприятията не ги закачиха,защото не се "пречкат" и там спокойно може да си лекува държ.служител./Да извиняват тези,които работят само като държ.служители-има и такива и не искам да ги обидя/

Link to comment
Share on other sites

Ей, хубаво ми беше като държавен служител! Заплата си тече и каквото падне , добре дошло. Не се майтапя, аз съм държавен служител и ми остава още една седмица работа преди да напусна и да започна работа в частната си клиника. През цялото това време съм бачкал здраво и нямам усещането, че съм ограбил някого или съм бил нелоялна конкуренция. В последно време дори вземам повече отколкото колегите частници и не е странно, че работата не намалява. Всички са прави, но разберете, че проблема не е в цените, а в професионализма и отношението към клиентите. Стопаните стават все повече и повече грамотни и търсят добрата услуга, а тя е скъпа. Аз дори бих се радвал да имам конкуренция, която да работи много по-евтино от мен, това означава само едно - предлага некачествена услуга. За мен винаги е стоял въпросът сам аз да мога да оценя труда си. Това особено ме притеснява когато трябва да си определя цената като консултант понеже и това върша напоследък. За мен е важно аз как оценявам труда си, а не разни там ценоразписи.

Смело напред , клиентите ще ви оценят защото вие сте най-добрите.

Поздрави на всички истински лекари!

Link to comment
Share on other sites

Моля ви,колеги,не поставяйте хората под един знаминател.Във всяка професия има и лоялни,и нелоялни индивиди.Така е и в нашата.Не винаги са виновни аптеките,складовете на едро.Когато един човек търси качествена услуга,идва в клиниката,а когато не е заинтерисован за доброто здраве на своето животно -търси аптеки и складове и се прави на чичо доктор.Такива клиенти,дори да дойдат при нас, са своенравни,чуват,а не слушат,а после коментарът е-"Сложи му две инжекции"-като че тези инжекции се поставят случайно ,пък каквото стане.Тези хора на следващия път решават да лекуват сами-това ни е културата-всички са доктори по рождение.От такива клиенти нямаме полза,защото не могат да оценят нашата работа.

В коя аптека например ще се извърши пълен преглед на животното преди ваксина и ако колегата го върши,дали ще вземе пак 6 лв.???

Аз работя в клиниката към ветеринарен склад М&Б.Винаги сме били лоялни и коректни с колегите си.Там-в склада, също идват от този,гореописания тип хора.Ако не от склада или аптеките,си купуват и слагат човешки лекарства,така че е все едно кой ще им продаде.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest зайко байко

колежке вие на работа ли сте там или сте съсобственик или собственик?

както казахте много точно -"клиниката кам склада " значи склада си има ветеринарна клиника,същото е например към зоомагазина има ветеринарен кабинет,или амбулатория

наистина трябва да не се продават на външни лица лекарства и ваксини,та дори и от склад на едро

ами ако някой работи в кабинет който си няма склад него го бъркат тези неща,погледнато от другата страна е по различно

нищо лично по принцип към вас просто си коментираме ,щото може някой да напише че се караме и т.н......

Link to comment
Share on other sites

Точно заради такива ценоразписи е редно да има минимални изисквания за обектите /амбулатории и т.н/. Хайде да видим как някой ще държи такива цени когато си купи или наеме помещение, оборудване, разрешителни, режийни и всичко друго нужно за да работи. Разбира се че стопаните, които не са длъжни да разбират от медицина ще се ориентират към по-евтиното ! В началото обяснявах ли обяснявах защо при мен е по-скъпо, но сега вече знам че който не иска да ме чуе пак ще отиде да му оперират пиометрата на сетера срещу 34 лв.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...