Jump to content








д-р Вяра Гришина

Вет. лекар - посетител
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by д-р Вяра Гришина

  1. Всъщност колеги, истината за чипирането на кучетата е малко по-различна от това, което сте написали. Тази година председателя на БВС д-р Йордан Бойчев сключи Анекс №2 към Годишния рамков договор с Министъра на МЗХ Мирослав Найденов, където сме договорили да се плаща по 10 лева за предоставената информация за всяко чипирано куче. Информацията се предоставя на хартиен носител в ОДБХ. За целта се подписва договор/същия като за ДПП/ с директора на ОДБХ. Договорът е за една година. Колегите, които не са подписали договор са длъжни по Закона за животновъдството да предоставят ежемесечна справка за чипираните кучета по същия образец, но няма да получат възнаграждение за това. Този, който не предоставя информация, пак според ЗЗЖ подлежи на глоба от 40-60 лева.Понеже има областни администрации, на които все още това не им е докрай известно, ако имате проблеми с подписването на договорите, следва да сезирате за това областния председател на БВС, който да вземе съответните мерки. Аз с гордост мога да кажа, че в Пловдив, всеки който пожела подписа вече тези договори в края на Декември.
  2. Колега, много се извинявам за неудобството, което като ръководство на организацията сме създали. Поради техническа причина и сайта на БВС не работи, за това бързам да Ви успокоя, като Ви предложа помощ. Като председател на Комисията по професионална защита използвам случая да уведомя всички други колеги, които срещат някакви проблеми от административен характер да не се притесняват да ми се обаждат. Ще отговорим на всяко запитване, а където е необходимо ще изолзваме и юридическа помощ. Използвам форума да помоля д-р Бурлаков да ми се обади, да даде необходимите данни за колегата, който ще пътува и ще издадем от името на организацията необходимият му документ. Тел. за връзка 0884772621, моят e-mail: viaragri@abv.bg. Пожелавам на всички лека, успешна и доходна работа! д-р Вяра Гришина
  3. Беше страхотно, много добре организирано и в логистичен и в организационен план. Лекцията беше много подредене, с практическа насоченост. Аз лично останах много доволна и за себе си научих доста неща. Поздравявам преводача, който наистина се постара да бъде максимално точен. Логично практическата част беше най-завладяваща и д-р Хараланов получава мойте поздравления за техническото й обезпечаване.
  4. Д-р Костадинов, страхотно начинание! Пловдивската колегия те поздравява. Иначе би било добре да се каже има ли предварително записване и къде. Достъпът свободен ли е или с предварителни покани. Аз лично много ще се радвам да присъствам и от сега ще си резервирам хотел. Успех на организаторите!
  5. Д-р Найденов цял ден Ви чета изказванията. Направо Ви завиждам за времето което имате да отделяте за това. Завиждам Ви и за упоритостта и без да се заяждам ще споделя с всички, че Вие сте моето вдъхновение! Смятам ,че е голяма загуба за колегията, че не Ви е привлякла на отговорна позиция в структурите на съюза. Ако има ново изборно събрание аз лично ще Ви издигна като кандидат за зам. председател. Не се лакомете за повече, защото едно от качествата на Председателя е да бъде и консенсусна личност, а Вие не създавате подобно впечатление на такъв. Иначе Кодекса, който подготвяме е основно инспириран от Conduct of Royal College of Veterinary Surgeons. Д-р Гавазов ми предаде австралийския кодекс миналата седмица и понеже демонстрирате добро владеене на Английски език си мисля,че можехте да се опитате да го преведете от части. Трябва да се съгласите, че всеки превод е енергоемък и отнема време, което аз нямам в такова количество, че да преведа кодексите на всички англоезично говорещи държави. Не проумях, кое от всичко което казах в предишните ми постинги Ви е провокирало за желание за физическа саморазправа с мен, но тъй като аз също съм широко скроена (по дух, не по килограми), ще се радвам да обясните , за да направя необходимите корекции. Относно идеята за писане на Кодекса on-line я намирам за чудесна. Е вярно позакъсняла, но все пак( нали съм широко скроена) ще се опитам да я осъществя. Ако все пак не се справя бих искала да получа уверението Ви да ми помогнете в това толкова важно за всички начинание. Моля да ми дадете вашия Скайп адрес за да контактуваме по-лесно. С най- добри чувства: д-р Вяра Гришина (няма пак да пиша от каква позиция пиша)
  6. Скъпи колеги, сигурно е много лесно да седиш от страни и да мръхтиш. За това хората си имат една много хубава приказка за атовете и магаретата. Като имахте идеи, къде си ги държахте да отлежават та не ги написахте и изпратихте по подходящ начин. Нали знаете, кой става критик-този който не може да твори! Да вярно е ,че си зарязахме работата и се събрахме в Копривщица за да работим за светлото бъдеще на колегията. Вярно,че обсъдихме проекто наредбата за категориите ветеринарни практики и обхвата на дейността им. Но може би предпочитате поредния зализан ветеринар - администратор да ви напише наредбичка и там да има 4та категория ветеринарна практика тип домашно офисче?! Идеята на обсъждането беше ,ако все пак според правния мир на нашата родна страна трябва да съществува такава наредба ,то тя да бъде написана след дебат по въпроса с колегията. Такъв дебат формално се състоя, а това че вие не сте взели участие в него е било въпрос на лично решение. Идеята , която застъпихме след много доводи за и против е да има три категории ветеринарни практики. Ветеринарна амбулатория с ограничен обхват от дейности, защото ще съществува като сградов капацитет в съвсем минимален вид. Втората категория е Ветеринарна клиника с обособен хирургичен сектор , в която могат да се правят всички хирургични операции без тези на гръдна кухина , черепно мозъчна кухина и гръбначно-мозъчни операции. Принципът ,който следвахме е че в първите две категории практики могат да работят и по-малко на брой ветеринарни лекари, с ограничен набор от инструменти, което прави технически невъзможно оказването на пълен набор от ветеринарномедицински услуги. Истина е ,че всяка професия се нуждае от правила и регулации за да има обществен престиж, а и за да има критерии, по които колегите да се съизмерват с останалите. Тези ,които искат нещата да останат такива каквито са в момента , напрактика ги устройва хаусът, дезинформацията, толерирането на профанизацията сред колегите и безметежното безхаберие, което се шири из съсловието. Готова съм да прочета и дебатирам всяко едно предложение или идея предложена от колега. Готова съм за още три пъти по три дни да си зарежа работата , децата и къщата за да работя в интерес на всички ни , но не съм готова някой да пуска идиотски клюки по адрес на хората, които се раздават за другите, само защото си търси форум и сцена за себеизява. С най-добри чувства: д-р Вяра Гришина , председател на националната комисия към Български ветеринарен съюз за Кодекса за добрата ветеринарна практика и ветеринарна етика.
  7. Колеги, докато ги четох тези клиентски дивотии се смях със сълзи. Но не са виновни хората, че живеят в непрогледна информационна тъма. До голяма степен за това сме виновни и ние като съсловие защото редовно при мен идват клиенти,който лекуват конюнктивити със пудра захар по лекарско предписание. То най-често се оказва ,че това е съвет от някой техник ама те са по-доктори и от тези с диплома щото са най-близо до народа и затова трябва да им се вярва. Голяма заслуга за ситуацията имат разбира се и медиите. Там редовно можеш да се ограмотиш, че туберкулозата е вирусно заболяване, че от бяс боледуват само кучетата и всички умрели врабчета и гугутки най-вероятно са се споминали не от нещо друго , а именно от птичи грип. Истината е ,че трябва да показваме непримиримост към тъпоумието във всичките му форми и да имаме по-чести публични изяви по всякакви въпроси свързани с животинското здравеопазване. А иначе ето и от мен един бисер: Най-успешното лечение срещу вече появила се гана е да дадеш на кучето голямо парче сланина.Резултата е гарантиран. Освен това всички кучета имат по два стомаха - единия е за кокалите , а другия е за меките храни.
×
×
  • Create New...