Jump to content


РЕКЛАМИ
Sign in to follow this  
д-р Анна Маркова

Сдружение „На ти с природата” популяризира

Recommended Posts

Сдружение „На ти с природата" популяризира процедурата по регистрация на домашни кучета сред ветеринарните лекари.

25.04.11 / Прессъобщения, Новини

 

До края на месец април членове и съмишленици на сдружение „На ти с природата" ще разпространят до всички 150 ветеринарни кабинети в София информационна табела за данните, които ветеринарният лекар задължително трябва да събира при поставяне на трайна идентификация на домашно куче – микрочип. Данните са описани в държавен образец от март, тази година, и се оказват масово непознати за ветеринарните лекари. Паралелно с информационния лист доброволци към сдружението ще проведат и кратка анкета сред ветеринарните лекари относно информираността за техните задължение при регистрация на домашни кучета, запознатост с процедурата, тяхната готовност да съхраняват и подават данни до контролните органи. Анкетата ще отрази и предложенията на лекарите за подобряване на регистрационната процедура. Техните мнения ще бъдат отразени в доклад на „На ти с природата" до Министерство на земеделието и храните с препоръки за подобряване на регистрационната система.

 

 

По прогнозни изчисления броят на домашните кучета в София възлиза на 200 000. До 2010-та година регистрирани с маркировка са едва 4800 от тях, което е под половин процент от всички кучета в столицата. Проблемите с регистрацията на домашните кучета са от години. Съществува хаос в процедурата, липсват технически способи, както и отсъства ефикасен контрол.

 

Първата брънка от веригата по регистрация тръгва от частнопрактикуващия ветеринарен лекар, който по чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) има задължението да поставя трайна маркировка на домашните кучета и да събира данни за техните собственици. Оказва се, че микрочипове (трайна идентификация) на кучета се слагат, но ветеринарните лекари не събират и не подават данни за тях до контролните органи. Основната причина за това до момента бе отсъствието на държавен документ, който описва данните, които следва да бъдат събирани. Българската Агенция по безопасност на храните издаде на 8 март 2011 година - Образец 124 с опис на всички данни, които лекарят трябва да попълва и съхранява при поставянето на микрочип. Образецът може да бъде открит в Интернет, но оказва се, че ветеринарните лекари не знаят за неговото съществуване.

 

Сдружение „На ти с природата" отпечата информационни табели, които съдържат както списък на данните по Образец 124, така и описание на процедурата по регистрация на куче, валидна към момента, съгласувана и опростена от Областна Дирекция по безопасност на храните. Процедурата предлага по-гъвкави и улеснени варианти за ветеринарните лекари – да съхраняват документация в кабинета си, без да я подават по пощата или внасят на място в ОБАБХ, което съкращава значително задължението на лекаря. Частните ветеринари ще могат да съхраняват данните, както в личния си компютър, така и на хартия. „На ти с природата" ще събере бързи варианти за връзка с ветеринарните кабинети и ще ги предостави на Областна Дирекция по безопасност на храните, София, за да улесни и опрости комуникацията между държавната институция и частните лекари.

 

Информационният лист се издава в сътрудничество с Областна Дирекция по безопасност на храните, София в рамките на проект „И с моето куче в Европа" на сдружение „На ти с природата". Неговото отпечатване е финансирано от немската природозащитна организация Тиерхилфе Зюден, която над 10 години подпомага град София чрез безплатни кастрации на бездомни животни в Немски кастрационен център в Студентски град.

 

От 2011 година, общото европейско законодателство задължава всички собственици на домашни кучета да поставят един вариант на трайна идентификация на любимците си – микрочип.

 

Трайната идентификация на домашните кучета и поддържането на база данни за техните собственици са оценени от докладите на Световната здравна организация, като ключов елемент в контрола на здравния статус на животните в един град, като основен способ за намаляване на тяхното изоставяне и ограничител на популациите от бездомни кучета. За съжаление, от 2006-та година, когато е приет ЗВМД до момента тази процедура у нас масово не се прилага и спазва. С тази инициатива „На ти с природата" се надява да подпомогнем нейното опростяване, подобрение и ефективност.

post-10247-0-52344000-1305015871_thumb.jpg

124.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не искам да приличам на опозиция но това нещо е безмислено , защото БАБХ не си свърши работата да изпълни чл.38 на Закона за защита на животните да "създаде и поддържа национална електронна база данни за регистрираните кучета" ,дори беше определена цена от 5 лв на вкарано в системата куче , дори някой колеги включително и аз получихме пробен достъп и до там.Министъра каза на минологодишния конгрес , защо не си мърдат пръста : "Парите влизат в общините."Похвална е идеята на това сдружение но не ми харесва прехвърлянето за пореден път на главата на гилдията ни едва ли не това , че не върви регистрацията .Регистрационната форма е на базата на чл.37 на ЗЗЖ където точно и ясно е казано какво съдржат базата данни.

На кратко нашата неграмотност не е едиствено виновна за проблема, просто никой не иска да го реши.Миналата година срещу 2.5 млн лв в София са кастрирани по малко от 4000 кучета мъжки и женски.Тази година са 4 млн лв.Мисля , че няма нужда от коментар .Эст дварняки эст денги.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Амииии... жената ме изгледа учудено, когато казах, че програмата си я има онлайн и има въведени кучета- от колеги от цялата страна. Казах още, че не съм си подала декларация за защита на личните данни и не съм си въвела пациентите, защото е безмислено- програмата работи 3 дни, а след това не работи 6 месеца...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Основната причина за непоставяне на чипове на кучета и котки е,че Българския ветеринар е "свещенна крава" и той не може да се възползва от значението на думата "картел" от което следва извода за липсата на организираност и самовлюбеност в голяма част от колегията.

Аз работя за децата си,а не за клиентите...

Не е нужно да се напъвам да спестявам разходи на клиента когато от идентификацията на домашни любимци имат полза децата ми и финансово и здравословно!!!

В моята практика вече трета година не поставям ваксина БЯС ако кучето не е идентифицирано.Трудно ми е понеже сам играя тази игра,но пък затвърждавам правилото,че идеалистите не са изчезнал вид.

Документа си го има отдавна,липсва желание от страна на колегията. 0_arrow

post-333-0-00240600-1305799446_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз тези хартийки чинно си ги попълвам. Няма да ги представя на никого обаче, ако не ми се плати! Все едно колко - там 3-5-80 лв на куче, но аз не съм длъжна да върша безвъзмездно каквото и да било.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...