Jump to content


РЕКЛАМИ
д-р Костадинова

затруднения в рентгеновата диагностика

Recommended Posts

Има работна група по въпроса. В нея участват Влади Кирилов, Николай Борисов и Димо Димов. В момента проучват европейското законодателство по въпроса (доколкото разбрах за Германия и Австрия). Имат план като са готови да се свържат с юристите на БВС и с отговорните лица в АЯР и НЦРРЗ. Ще ги помоля да се включат лично. Моля давайте идеи за обосновка на промените.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Понеже съм узаконил "от - до" два рентгена знам основните пречки. Според мен са:

 

1. не можем да пуснем рентген в жилищна сграда, независимо от типа на рентгена и от защитите на помещението;

2. Изискванията към помещението са такива, че трудно може да бъде пригодена обикновена сграда (особено за колегите които са под наем). Помещението трябва да е поне 16 кв.м., с височина поне 2.80м, не може да е в приземен етаж, ако има прозорци, те не могат да гледат към тротоар.

3. таксите за вече узаконения рентген са същите както на рентгеновото отделение към една болница, независимо от огромната разлика в натоварването и опасностите за общественото здраве;

4. обучението на персонала за получаване на рентгенова правоспособност изобщо не отчита факта, че става дума за ветеринарни лекари работещи с животни. Поне 50% от обучението е загуба на време, а си плащаме и е задължително. Обучението се извършва само в София в удобно за НЦРРЗ време и място. (не ви ли звучи като лош сценарий на НПР/CPD). Лекарите натискат за дистанционно обучение, трябва и ние да се присъединим с нашият глас;

5. сегашните наредби на практика изключват придържането на животните по време на снимки от персонала или от собствениците на животни, дори и да използваме всички предпазни мерки. Всичко що е за снимка трябва да се връзва/седира/анестезира. Пак изобщо не се отчита спецификата на нашата работа, включително и много по-ниските данни, които използваме при нашите пациенти ( с осреднено тегло 15 кг)

 

Със сигурност законодателството в САЩ и Германия е по-либерално към ветеринарните лекари, знам го от личен опит. Приема се, че ветеринарният лекар лекувайки животните се грижи за здравето и на хората. На практика всяка клиника разполага с рентген, защото е ясно, че образната диагностика е жизнено важна за да могат ветеринарните лекари да поставят диагноза, да лекуват животните и така да се грижат за здравето на хората.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...