Jump to content








д-р Албена Спасова

Членове
  • Posts

    21
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by д-р Албена Спасова

  1. Искам да благодаря на всички колеги , които се включиха в събирането на средства за д-р Таня Спасова . Нещата вървят добре . В момента тя е на рехабилитация и предстоят в края на месец септември подготвителни манипулации за предстоящата операция . От нейно име изказвам към всички сърдечни благодарности , защото без вашата помощ това нямаше да се случи ! Дай Боже и занапред да има такава съпричасност към нуждаещ се колега и човек !

    • Like 1
  2. ...из мъдростите от един форум...

    Колега според мен но и ти трябва да кажеш очите му дали са хлътнали на вътре но на 100 % съм сигорен че е Гана явно ако има ваксина е дала пробив и ако кучето е вече в 5 ден така е трудно да се спаси .Ако оцелее чрез антибиотици които някой лекар се сети кво да му сложи ще си загуби обонянието или зрението . ако това си го видял още в ранните дни говоря за 3 или 4 ден става работата ,ЕДИН МОЙ братовчед баща му ме научи на това как се гори кучето с нежежено желязо между очите и се подтиска нерния център които подтиска и спира развитието на болеста и кучето на другия ден още започва да яде .Аз имах същия проблем с едно мое куче но на 3 ден го изгорих и кучето на другия ден беше весело и започна да яде ,като го изгориш нищо не губиш просто имаш шанс да спасиш кучето .Но може вече за твоето куче да е късно ако оцелее може би ще има някакъв проблем написах ти по горе .Ако имаш някакви въпроси ПИТАЙ

    А,ти СПЕЦИАЛИСТЕ,да знаеш:твоят професор греши !Става въпрос за други времена,да знаеш!Поздрави! cake

  3. Чета и незнам дали да се смея или да рева/псувам/ и т.н....

    Който ме познава, знае, че мен в момента друга работа ме люлее и за това може и да не съм съвсем в час с текущите проблеми на участъковите ни колеги. Все пак ще си позволя да вмъкна два цитата:

    "Сумата представлява общо 66 % от общо дължимите по договор средства за първото тримесечие на годината."

    и

    "През април те са получили авансово 1 039 000 лв., а на 11 юни са преведени още 1 025 228, 41 лв."

    Цитирам статията от dir.bg за"Ветеринарите подготвят стачка, вещаят зарази".

    Питам се: Как имаш още да даваш и в същото време даваш аванс? И това ако не е гавра - "здраве" му кажи! На края на второто тримесечие плащаш, като "за бог да прости" на първото и се пъчиш, че си свършил кой - знае колко, че и пръст клатиш.

    И още нещо - не считам за уместно да осъждаме колегите работещи в различни условия за избраните от тях начини за постигане на целите. Дори съм убеден, че макар и дори само морално трябва да ги подкрепим. Първо трябва да се постигнат целите за които се борим и ние и те, и чак след това / ако въобще е уместно/ да "делим дивиденти".

    За добро или зло в момента работя в нещо като държавна администрация и искам да споделя нещо - нашата гилдия се ползва с наистина незаслужена, но лоша репутация. Никой не казва "те онези дето работят със селскостопанските животни" или "те онези кучкарите", а "ветеринарите".

    Имате ли представа колко е обидно, това нещо да го чуеш от устата на някой, който си няма и представа от това, каква е нашата борба и дали изобщо има такава, но в същото време гласът му може да се чуе някъде в Европа? Парадоксално, но - всичи знаят за тези, които стачкуват, а за остнаналите, занимаващи се с домашни любимци никой и не е чувал като за някаква компактна маса. Добре е да си дадем сметка, че онези, които си водят кучетата при нас /поне според мен/ като политика не ни броят, а само като "тези, които ще ни помогнат като заумира нашия любимец". В същото време ще псуват нашите колеги, които си защитават правата.

    Ето защо искам да кажа следното: Докато ние сме все така разделени, НИКОГА И НИЩО НЯМА ДА ПОСТИГНЕМ!

    Май трябва да спрем!

     

    Аз напълно подкрепям колегите излагащи своите искания и решили да стачкуват.

     

    За сега мога само толкова. Който може и повече!

    Браво колеги!

    Благодаря!А,аз отивам да лекувам на баба козичката,защото нея не я интересуват "някакви"стачки.Няма да правя ДПП,но ще съм в лайната пак.Лек и спорен ден на Всички ветеринарни лекари!

  4. Аз съм подмазвача,който попита за свинефермите.Искам да обясня на останалите колеги,че аз не работя в свинеферма, а в собствената ми амбулатория 2ра категория.Въпроса зададох от съпричастност към стоящ до мен колега. А относно вътрешните ми убеждения - според мен всеки ,който изпълнява сегашната ДПП по-скоро трябва да се срамува,отколкото да очаква да му се плаща за безмислиците които върши.Признавам,че и аз съм подписал договор, но единствено с цел да освободя клиентите си от зависимостта от така наречения участъков лекар.Коко, желая ти всичко хубаво,но ако обичаш, повече не ми коментирай вътрешните убеждения!

    Няма смисъл да се оправдавате колега,никой не е виновен за това,че има по-различно мислене.Каквото трябва да става,ще стане.Наистина,обаче ми е жал за другите колеги,които нямат алтернатива и не са си превърнали професията в бизнес.Успех!

  5. Д-р Спасова, не ви видях на събранието в Пловдив, може и да сте били и грешката да е моя, но там аз разбрах защо няма да има кой знае какъв ефект от стачката на участъковите лекари. Просто един колега стана и попита като спре да издава пътни листове в свинефермата няма ли да го уволнят. Той вътрешно е убеден, че зависи от собственика на тази свинеферма и подмазването е преди всичко. Втори колега, който миналата година се хвалеше, че е заработил по ДПП 10000лв дори гласува против стачката, защото го устройва да бачка за нещо обещано и когато му го дадат добре, вместо да спре и да си поиска заработеното СЕГА. Ако тези двамата бяха лекари, както и повечето от участъковите си докарваха прехраната лекувайки, проблема много лесно щеше да се реши. Няма да правим ДПП и край. Обаче повечето са се превърнали в чиновници-ветеринарни техници/защото никой не може да ме убеди, че да вземеш кръв, да маркираш или да туберкулинизираш-което пък съвсем малко хора правят както трябва е голяма философия и се изисква висше образование/ и просто НЕ МОГАТ да лекуват. Примери мога да дам много, но съм си обещал да не злепоставям хората освен ако не ме настъпят по мазола.

    Та д-р Спасова, лекувайте и си отстоявайте правата. Така хем ще имате пари за прехрана, хем себеуважение. И тъй като тук може да четат и колеки, които имат доста малко животни и ще кажат, че ДПП им е основен източник на средства, ще добавя че всеки сам си определя границата на компромисите със себеси. Ако смяташ, че си заслужава да бачкаш за два-три бона годишно стой, но за мен това е унизително. Както каза Йовко ще си сменя работата, но за без пари тази професия няма да упражнявам.

    Бях,но не докрай на събранието.Тръгнах по-рано,защото детето ми беше болно.Видях и колегата с въпросната свинеферма,както и този който беше против.Аз Вас ви видях на събранието.Бях на последния ред с други 4ма колеги.Точно това правя лекувам и си отстоявам на принципите.

  6. едно е да подпишеш договор и да знаеш, че ако свършиш тази работа ще получиш пари, а друго е да се блъскаш да изкарваш пари без да знаеш нито колко работа ще имаш нито колко ще получиш. Тук в Силистра колегите от участъците според плановете им си правеха сметка за по 2-3 хил лв на месец от тези обещани пари по договорите. Доста наивно е да си мислиш, че ще вземеш толкова пари, били те и обещани. А като работиш и с дребни животни тогава знаеш, как се изкарват чисто 2-3 хил лв на месец.

    Извинявайте колеги участъкови, но сте тръгнали по грешен път. Няма да можете така да се преборите с Държавата.

     

    Сещате ли се когато в Англия имаше шап и като изпращахме лекари от България там. Аз тогава следях тези събития и знаете ли защо не им стигнаха ветеринари в англия. Местните ветеринари казаха, ако не ни платите определена сума няма да си мръднем пръста и какво направи държавата, НЕ им плати и си внесе временно ветеринари от вън.

     

    Така че вероятно няма да си получите парите. Аз искренно съжалявам за това!

    Д-р Хараланов,вярвам,че сте прав,но дано да се окажете лош пророк!Действително е така и аз вярвам,че няма да се преборим с Държавата!

  7. Колкото и да не ни се иска се разграничаваме и това нещо ще се задълбочава. Вие се борите за пари от министерството ние правим реален бизнес и се борим за всеки клиент. Вие разчитате на обещани пари и подписани договори ние разчитаме по-често да се отварят вратите на клиниките ни. Как да сме обединени като мислим по коренно различен начин.

    Ние се борим за пари,които обаче сме изработили.Ние също се борим за всеки пациент,защото ...вече хората не водят животните си по задължения,а имат правото да избират кой ще ги лекува.Подписваме договори и от наша страна си изпълняваме задълженията към това.Разберете,че повечето от нас имат или работят в клиники за дребни животни.Затова не са ми чужди и интересите от двете страни.

  8. добре, ето приятелски съвет. Тонът ми е искренно добронамерен.

    От това което пишеш си правя извода, че си доста объркана. Защо ли? Казваш, че си обичаш работа. Любовта към работа не е достатъчна, тя често замъглява съзнанието. При теб работата като хоби е явно по-напред в приоритетно отношение, отколкото работата като бизнес. Трябва да разбереш, че ако смениш позиците нещата ще потръгнат. Личния просперитет(защото говорим за него) в една професия, е само ако си я превърнала в бизнес. Ако продължаваш да гледаш на работата си повече като хоби няма да се получи и ще си останеш в това състояние. Защо много колеги работещи с дребни животни са удоволетворени, строят клиники, купуват апаратура и НЕ смятат че нещата няма да отидат към по-добро. Ти защо не направиш нещо да промениш обстоятелствата около теб. Казваш не ми харесва, но си обичам работата! Като не ти харесва и си обичаш работата направи така, че да ти харесва щом я обичаш. Ти си отговорна за това и не обвинявай БВС, НВМС или Министерства разни.

    Благодаря за културния съвет!

  9. За какво съм се раздразнила ?! За вашите праблеми ли ? Или , че ви е СТРАХ и не можете да се оправите ? Бъдете ПО-СМЕЛИ и ще решите проблемите си . Ние не сме единна гилдия откъм проблеми , ако не сте го разбрала още . Което налага да има два клона в Съсловната . Ние не сме ви виновни , че сте подписали договори . И аз съм могла да си взема участък , но поради факта , че знам , че ще имам още повече общи с Държавата (това ,, животно " не съществува) неща - НЕ , благодаря !

    Кога сме стачкували ? Аз не знам да сме стачкували ? И понеже има за какво и при нас да се стачкува - аз си стачкувам самосиндикално , както вече сте разбрала .

    Думата е СТРАХ - той ви пречи ! Направете преврат - крайно време е ! Щото иначе си е едно реване във форум . :)

    Ами,аз по принцип съм си жена и ми се е случвало да ...рева!Като съм имала проблеми,като раждах детето си и за други...сигурно нормални "женски" неща,ама от страх....освен притеснения,не съм поплаквала,поне за сега!Просто изказах едно мнение,нищо повече!Това,че се дели професията,обаче ми е най-болно-на дребни и недребни животни.Разберете "Конските" лекари,отдавна вече не са на работа!Всички,сме колеги и не бива да се разграничаваме един от друг!

  10. Чудно нещо са стачките , само дето освен медийно внимание , нищо друго няма да постигнете.

    АЗ продкрепям участъковите лекари в исканията им. Само че....................................., щом спрете да издавате документи на фермерите , РВМСе та та ще започнат да го правят вместо вас. А колкото да мероприятията по ДПП , сигурно съм че вече всички са свършили по-голяма част от тях. Дано да греша.

    Един приятел експерт-финансист от министерството на финасите ми каза ,че бюджета бил разчетен до август месец , а не до края на годината и щели да спрат всички плащания по държавни поръчки и в бюджетните предприятия. Щяло да стане страшно . Дано да греши.

    Именно,точно това нещо имах в предвид!Най-лошото е,че станахме за смях и на самите нас!Това го показват и по-горните коментари.Благодаря!Лек ден!

  11. Колежке , една птичка пролет не правела ... Докато колегите Ви си спят , а Вие си пописвате тук ... Има ли смисъл да продължавам ?! Че вие участъковите не се ли сте сетили какво да правите , че търсите приятелски съвети от нас - работещите с дребни животни ?

    Защо,така реагирате???Просто питам,нали сме една гилдия?Не знам дали в съботен ден колегите спят или...не?Аз "пописвам",защото смятам,че тук е мястото за съвети,коментари в област свързана с нашата професия.Защо реагирате така,или май се раздразнихте.Между другото,защо да не питам,нали и Вие работещите с дребни животни стачкувате?Ние участъковите лекари не се сещаме,какво да направим,за да се реши нашия проблем,ние сме си изпълнили задълженията.Сигурно да направим преврат,за да си вземем изработените от нас пари.До колко аз се опитвам да си реша проблема,ами ....работя извънредно,кто Вас с дребни животни.Поздрави!

  12. е за това става дума! Това е по-заклеймяващо от моето твърдение.

    Имаш 2 варианта : 1. Продължавай така, ако ти харесва и 2. Сменяй професията.

    за другите , които все още вярват, че могат да променят нещата има и трети вариант.

    1во -не мога да сменя професията,защото ...това мога да правя.Не мога да шия,да готвя,да сервирам....Освен,това и минавам възрастовата граница за нови работни места.2ро-не ми харесва така,но си обичам работата(като професия имам в предвид).И...3то ,приемам приятелски съвети от всеки,стига да са в рамките на добрия тон!

  13. именно защото не очаквате няма и да се случи.

    Д-р Хараланов,много ...заклеймяващо ми звучи?!Как според Вас да се държим,за да се постигне нещо?С най-добронамерени пожелания към Вас и цялата колегия!Но,аз отдавна съм спряла да се надявам,че нещата ще се оправят към по-добро!

  14. Моля ,да ме извините за главните букви!Не съм знаела ,че това означава крещене!Благодаря за пояснението!Очаквах да има по -голяма медийна известност по този проблем!

    Ами,колежке много сме ,където очакваме!Само,че честно да Ви кажа,не вярвам нещо скоро време да се постигне относно този проблем.Иначе,всички от нашата професия сме потърпевши,е ...поне участъковите лекари.Поздрави!

  15. Истината е, че в България факултетите са на такова ниво, че е престъпление новозавършил колега да бъде оставен да работи сам. Ако не бях ходила на стаж в клиника и не четях едни други книжки, различни от учебниците във ВУЗ-а, в момента на дипломирането си нямаше да мога и един абокат да сложа.

    Колкото до заплащането, нещата са сложни. Аз мисля, че стартова заплата около 400-500 лв за напълно начинаещ доктор е ОК.

    Аз не съм извършила престъпление,но именно след,като завърших преди...няколко години,започнах работа съвсем сама.Не говоря за стреса и телефонните обаждания до по-възрастни колеги,както и постоянните справки,които правих с различни литератури.Това ми помогна да да стана по-самостоятелна и да реагирам своевременно при различни ситуации.Между другото работя сега с много млади колеги,от които единия завърши тази година и трябва да ви кажа,че се справят много по-добре от лекари с дългогодишен стаж и мога изцяло да разчитам на тях по време на работа.
  16. какъв ти е критерия като казваш, че сме се справили? Аз ти казвам, че още не можем да се справим. Много неща ни липсват още!

    Според теб ако някой работи за някого е "втора ръка" ли?

    Нямам претенциите за всемогъщ доктор и корифей,напротив.Но не сме били поставени под някаква рамка и сме си изпълнявали задълженията,като лекари съвестно.А,относно работата за друг човек,също мога да коментирам.Аз работя и за себе си,но и работя за други колеги,от което не ме е срам.Това за втората ръка,го визирам по отношение на заплащането.Виждала съм ,как млад лекар работи по 10-12 часа шест дни седмично и получава...мизерни пари ,а в същото време допринася за развиването на бизнеса на друг по-опитен и прочул се колега.Уважавам мнението на всички,но аз коментирам това,което съм видяла.

  17. минималната заплата, която мога да дам е тази която може да си позволи моята дейност. Може да ми се иска да имам работник, но ако не мога да му плащам ще се лиша от това и ще продължа сам. Виждаш Коко колко плаща на стажанта, при мен вероятно ще е по-малко, някъде ще е повече.

    Колежке, 3-те години по принцип не се отнасят за кадърноста. Аз на този етап не мога да преценя дали този срок не е голям, но тук става въпрос за откриване на собствена практика, а там се нуждаеш не само от чисти медицински умения.

    Попитайте, колко от новозавършилите могат да кастрират кучки и котки(става въпрос за тези, които искат да открият кабинет за дребни животни). Това са рутинни операции, които би трябвало да се извършват във всеки кабинет за дребни животни.

    Основния виновник за подобни мерки, не сте вие уважаеми млади колеги. Това са програмите на Ветеринарните Факултети. Там първите години са пълни с излишни дисциплини вместо още тогава да се започне с клиничните. Така един новозавършил ще знае много, много повече.

    Аз като студент 5-ти курс цяла година работих в една клиника и когато ме оставяха сам съм се молил да не влиза никой, защото бях крайно несигурен в това, което знаех и можех, а бях от хората, които четяха много. Вероятно така се чувства и всеки , който завършва и не е имал щестието да работи поне една година в клиника. Ако въпреки това той се чувства уверен, то той е безотговорен.

    Така е ,но ние не сме били ограничени със тези 3 години и все пак сме се справили.Идеята ми е,че трябва да се даде някаква възможност на младите колеги да се усъвършенстват и същевременно с това,да получават и приличен доход.Такъв,който да не ги кара да се чувстват хора "втора" ръка.Поздрави.
  18. Значи 3 години младия колега трябва да е стажант,защото не е пълноценен,като лекар?На всичкото отгоре и от пари не трябва да има нужда!А,какво говорим за тези колеги по на 80 години,които са по участъците?Апропо,без да пренебрегвам ,това което преди са вършили.

  19. Бихте ли ми обяснили кое по-точно е пренебрежителното? При мен работят лекар с десет години стаж и стажант, който отдавна е завършил, но не си е взел още държавните изпити. Лекаря взима между 1000 и 1500лв, а стажанта между 600 и 900лв в зависимост от количеството работа за месеца. Мисля, че това са доста сносни заплати. Но изискванията са ми също много високи. Стимулирам ги да се усъвършенствуват непрекъснато. Сами! Ако аз ги уча първо не смятам, че ще е толкова качествено, защото не считам себе си за такъв капацитет и второ тогава няма да им плащам. Системата ми действа. Ако не ги устройва прав им път. Ако не се учат ще ги санкционирам. Ако действията им не отговарят на моите критерии за лекарско поведение ще ги санкционирам. Ако не мислят, а карат по един тертип всичко пак ще ги санкционирам. А тези колеги, които правят всичко това, но не работят за мен и няма как да ги санкционирам просто остава само да съм пренебрежителен към тях.

    Аз пък не си спомням да съм цитирала някого,за да има какво да обяснявам.Мисля,че имам право да изкажа своето мнение,с което не ангажирам никого,макар,че много колеги съм сигурна,че са изпадали в тази ситуация.Не разбирам защо обаче,Вие колега реагирахте така?Нито познавам вашата дейност,нито служителите Ви.Поздрави! П.П.Благодарна съм,че не ми се налага някой да ме санкионира,нито пък стимулира!Доколко ще се развива и усъвършенства някой,като лекар,зависи не на само и от финансово естество.Успех на всички колеги!

  20. На мен пък ,като чета някои от постовете,много пребрежително ме звучи отношението към младите ни колеги.Задавам си въпроса дали,щеше да е така,ако и при нас беше ограничението със стажа.Често се сблъсквам и с друго нещо-много колеги токущо завършили работят по10-12 часа и по 6 дена,а заплащането е направо унизително.А,после дипломирани лекари отиват да работят в чужбина?!Мога много да коментирам по темата,но...Желая спорен ден на всички!А,и нека да не забравяме какви сме и откъде сме почнали всички.

×
×
  • Create New...