Jump to content








Регистрация на домашни любимци - кучета


Guest
 Share

Recommended Posts

Здравейте колеги,

назрява нов въпрос - регистрацията на домашни л,бимци - кучета , ясно е че за сега е задължително да се регистрират в общината по местоживеене и да се плати данък , но от скоро - от вчера ми цитираха част от закона по която ние ветеринарните лекари трябва да регистрираме кучета и коткив РВМС

 

още няма инструкция офицялно от там как става и какви документи трябват

имате ли информация ?

Link to comment
Share on other sites

За да се занимаваме с това,трябва да има издаден нормативен документ,въз основа на който да "регистрираме "кучета,макар че кои сме ние,та да го правим?Ние можем да сложим чип,ваксини и евентуално да го кастрираме.Оттам нататък-когато и каквото ни кажат официалните лекари-с писмена заповед от РВМС и Общината.А до тогава-ще чакаме.

Link to comment
Share on other sites

Чипирането и издаването на паспорт са вид регистрация.Друг е въпроса каква ще бъде нормативната уредба за базата данни.Принципно общините са изпреварили министерството на земеделието и имат наредби,които до известна степен регламентират регистрацията.

Link to comment
Share on other sites

Общините си имат наредби от много време!

И да!Чип и ваксина са вид регистрация,НО само в нашите дневници за ваксини и чипове и в паспортите на животните в някои случаи.Но това например да се преместиш в блок и да се запишеш в домовата книга на блока не те прави регистриран на този адрес-нали? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Нормативите документи са Законите за ВМД и за местните данъци и такси . На тяхно основание всяка община приема своя Наредба за реда и начина за отглеждане и регистрация на кучета на своята територия . Регистрацията е двустепенна - първична при вет. лекар и след това в съответната община . Първичната включва издаване на вет. здравна книжка,ваксинация бяс ,обезпаразитяване и идентификация/чип,тату/. В общината се представя здравната книжка,попълва се декларация и се вписва в регистъра . На повечето места в годината на регистрация не се заплаща такса .

Link to comment
Share on other sites

Мисля че навремето започнаха да правят в НВМС софтуер за база данни за животните.Тя така и не проработи май.От там изтекоха едни 1-2 000 000 лв???????

Сега се изготвя нова система за база данни,защото стара вече е стара.

 

За регистрация на домашен любимец-как ще му проверим чипа!?????????В Силистра няма четец.

Досега не съм чул някои да си е регистрирал кучето

Link to comment
Share on other sites

Guest Д-р Гавазов

Как предлага общината да се реши проблема в Русе. Първо се плаща данъка в общ. администрация, с бележката за платен данък собственикът идва при нас.Издаваме му паспорт който ще бъде отпечатан от общината и ще е единствения официален документ за пред местната КОРС която ще проверява за същия документ всеки който си разхожда кучето например.Втози паспорт ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отразяват: чип, в-на бяс поне,обезпарезитяване.Ако собственика няма този документ или отразените манипулации глоба.Паспортите ще са номерирани и всеки месец ще даваме отчет пред общината.

Link to comment
Share on other sites

Отчет с какво? Проведени ваксини и чипиране?

Говорих с Мериал, казаха, че смятат да правят портал за БГ с база данни.

Link to comment
Share on other sites

Как предлага общината да се реши проблема в Русе. Първо се плаща данъка в общ. администрация, с бележката за платен данък собственикът идва при нас.Издаваме му паспорт който ще бъде отпечатан от общината и ще е единствения официален документ за пред местната КОРС която ще проверява за същия документ всеки който си разхожда кучето например.Втози паспорт ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се отразяват: чип, в-на бяс поне,обезпарезитяване.Ако собственика няма този документ или отразените манипулации глоба.Паспортите ще са номерирани и всеки месец ще даваме отчет пред общината.

Да разбирам ли,че всяко регистрирано куче ще притежава два паспорта?

Link to comment
Share on other sites

...назрява нов въпрос - регистрацията на домашни любимци - кучета...

Назрява???????????

:rolleyes:

Ето какво казва ЗВМД:

 

§ 7. Лицата, които са придобили кучета до влизането в сила на закона, са длъжни да ги регистрират и маркират съгласно изискванията на чл. 174, в срок шест месеца от влизането в сила на закона.

 

Т.е., регистрацията трябваше отдавна да е приключила!

Нека да позная кой е виновен за това, че не контролира спазването на ЗВМД: разбира се Националната служба по фитопатология и растителна защита! Не, не, сигурно Комисията за защита на личните данни е виновна! Или, може би, Държавната агенция за младежта и спорта - да, само те ще да са тези, които трябва да контролират изпълнетието на ЗВМД! Изобщо, всеки друг, само не и Националната ветеринарномедицинска служба - тях ги търсете само за празненства, чествания и коктейли!

Link to comment
Share on other sites

Нормативите документи са Законите за ВМД и за местните данъци и такси . На тяхно основание всяка община приема своя Наредба за реда и начина за отглеждане и регистрация на кучета на своята територия...

В различните общини тези наредби се казват по различен начин - в повечето случаи даже става въпрос не за отделни наредби а за раздели от съвсем общи наредби за обществения ред, например. Напомням и че когато има разлика противоречие между Наредба и Закон - изпълнява се закона. Ето, ако някой се интересува, съответната текстове от съответната наредба на Столична община:

 

НАРЕДБА за придобиване, притежаване и отглеждане на домашни животни на територията на Столична община

………

Раздел II

Отглеждане на животни домашни любимци

………

Чл. 3. (1) Придобиването на животно домашен любимец се удостоверява:

1. С договор за покупко-продажба от търговски обект, лицензиран, респективно нелицензиран развъждач, приют, изолатор, други физически и юридически лица.

2. С договор за дарение от лицензиран развъждач, респективно нелицензиран развъждач, приют, изолатор, други физически и юридически лица.

3. С набора митнически документи при внос от чужбина.

4. Посредством регистрационните документи при придобиване на безстопанствено животно от улицата.

(2) Забранена е продажбата на животни домашни любимци на лица под 16 год. без писмено съгласие на родителите или настойниците им.

(3) Регистрация на животни домашни любимци:

1. Собствениците на домашни кучета ги регистрират в РВМС или лицензиран ветеринарен лекар по реда на чл. 122 от ППЗВМД.

2. При регистрация на кучета, които имат ветеринарномедицински паспорт със снимка на животното и отбелязани медицински мероприятия от ветеринарен лекар, номерът на получения идентификационен медальон се вписва в паспорта от длъжностното лице.

3. Срокът за регистрация е 14 дни и започва да тече от момента, когато кучето навърши шестмесечна възраст, или от датата на придобиването, ако се придобива куче над 6 месеца.

4. В отделите по екология към районите се създават регистри на домашни кучета. В тях се отбелязват име, ЕГН и адрес на собственика, вид и порода на животното домашен любимец, както и неговите индивидуални идентификационни данни.

5. Информацията в регистъра на районите се попълва въз основа на подадените в РВМС и лицензираните ветеринарни лекари данни за регистрираните при тях кучета по служебен път и се актуализира на всяко тримесечие.

………

Чл. 5. (1) При присъствие на животно домашен любимец на обществено място собственикът е длъжен:

………

4. Да носи със себе си регистрационните документи - ветеринарномедицински паспорт за бозайниците, а за кучетата и идентификационен медальон.

………..

Раздел IV

Административно-наказателни разпоредби

Чл. 14. (1) Контролни органи по смисъла на Наредбата са кметът на СО, кметовете на райони и населени места, упълномощените от тях длъжностни лица и Столичният инспекторат.

(2) Неправитлствените природозащитни организации (НПО) съдействат на органите по ал. 1 при осъществяване на контролните им правомощия.

Чл. 15. Контролните органи по чл. 14 извършват проверка само на писмени сигнали за нарушения по смисъла на настоящата Наредба. Проверките се извършват съгласно чл. 7 на Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите (ДВ, бр. 52/1980 г., изм., бр. 68/1988 г. и бр. 55/2000 г.).

Чл. 16. (1) За констатирани нарушения по настоящата Наредба на нарушителите се налагат глоби от 20 лв., а при повторни нарушения до 200 лева.

(2) Наказанията по предходната алинея се налагат, ако за извършеното нарушение не се предвижда по-тежко наказание по друг нормативен акт.

Чл. 17. При установяване на нерегистрирано животно, съгласно чл. 3 (3), собственикът се глобява от районната администрация със сумата по чл. 16, ал. 1, като му се дава писмено предписание за извършване на регистрация в едноседмичен срок.

………

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

- "идентификация на животно" е характеризирането му по неговата маркировка, паспортни и регистрационни данни;

- "животно домашен любимец" е всяко животно, отглеждано или предназначено да бъде отглеждано от човека в неговия дом за удоволствие или като компаньон;

.......

Link to comment
Share on other sites

Guest Д-р Гавазов

Вероятно в началото ще се носят двата паспорта защото нямаме излишни стикери,но врамките на 1.год нещата щесе регулират.Отдавна трябваше да се хванат нещата по изкъсо .

Link to comment
Share on other sites

Доктор Гавазов,

Ето че с този си постинг и ти потвърждаваш моето становище изразено в друга тема, че без "силови" мерки няма да мине. Защото какво друго, ако не "силова" мярка е това - "Ако собственика няма този документ или отразените манипулации глоба". Повечето от хората, в това число и ние, се считат за големи тарикати и разчитат, че всяка неизгодна за тях новост ще ги отмине някак си. Аз още откакто влезе в сила ЗВМД миналата година на почти всички стопани им говоря за необходимостта от поставяне на чиповете, във връзка със законовото задължение. Като резултат от това сигурно само 3 чипа съм поставил конкретно по тази причина, а са минали 10 месеца. Общото което стопаните казват е - "Като ни дойде до главите ще видим". Ами то вече е дошло. Имам усещането, че с регистрациите ще се получи нещо както със смяната на номерата на колите - чакаме всичко в последния момент. То пропуска си е и наш, в това число и мой - колко от нас са проверили в общините дали вече се правят регистрации на кучетата? Също проблем идва и от общините - д-р Куртенков цитира една от общинските наредби. Значи наредби има, но няма кой да информира стопаните.

Извинявам се, че може би се отклонявам към друга тема, за която бях споменал - Зоополицията, но кой ще контролира това, за което сега става дума? Ами тези например в наредбата, цитирана от д-р Куртенков май няма да имат право и основание да ти искат документите на животното - "Чл. 15. Контролните органи по чл. 14 извършват проверка само на писмени сигнали за нарушения по смисъла на настоящата Наредба". Иначе си много прав - "Отдавна трябваше да се хванат нещата по изкъсо".

Link to comment
Share on other sites

То не са само това проблемите.Самата администрация-също.Аз работих"незаконно"дълго време,защото като отидох в общината те не знаеха къде трябва да ме регистрират,каква е таксата и т.н.Защото в близките години нямали регистрирани и не знаели....Същото се е случвало и с граждани,които все пак са изявявали желание да регистрират своя дом.любимец.Така че нещата са комплексни. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Не два ами 3 паспорта ще са нужни.

Що за дивотия е общината да печата паспорти за кучета и котки. Ами ако реши животното да патува из Европа, там важат едни сини стандартни за евро-съюза паспорти с индивидуален номер , абсолютно еднакви за всички страни членки, но на различни езици. Има ги и у нас отпечатани от НВМС.

Нормално е да имат само един такъв паспорт.

Link to comment
Share on other sites

Същото се е случвало и с граждани,които все пак са изявявали желание да регистрират своя дом.любимец.Така че нещата са комплексни. :rolleyes:

Абсолютно съгласна, преди час ми се оплака стопанка, че иска да е изрядна, а в общината не знаят какво и как.

Подозирам, че хаос ще има още много време, но най-дразнещото е, че ако не си изряден - плащаш глоба, а когато искаш да си изряден никой не е достатъчно компетентен да ти каже, какво се иска от теб.

Хубаво, в сега действащия закон има изискване за поставяне на микрочипове. Ок, обсъдихме че не е ясно дали отговарят на изискването в закона да са с идентификационен номер по Единната...не помня какво беше.

Как аз да кажа на хората, които са ги сложили (а в рамките на 4 месеца съм сложила над 80), че скоро май няма да е задължително, но ще е задължително, въпреки, че не е особено задължително, защото е задължително.

Какво сега? Да наемам адвокат, който да ми изкара адекватен отговор? И да показвам становището му на собственици и общинари?

И докато дамата, която ме посрещна в общината и на питането ми какво е необходимо, за да се регистрирам като собственик на куче, продължава да ми отговаря:

"Мииии, не знам, то и аз имам куче и му плащам 1 лв входна такса" ( :unsure: забележете, тя дори не знае разлика между входна такса и общинска такса)

То аз няма и да се тормозя, за себе си, лично говоря.

А стопаните - не знам, Бога ми!

Link to comment
Share on other sites

На моите клиенти от октомври месец им казвам че трябва да направят така и така.......,и после като се замисля разбирам че няма яснота по този въпрос.Никой не е посочил пътя по който трябва да се мине за да се регистрира едно животно.

Един вид ако не регистрирате,ще ви глобим.

Искам да си регистрирам животното-в общината не знаят как и къде!????????

Е тези стопани какво да правят??????

Link to comment
Share on other sites

А дали с даването на отчети в общината за регистрираните при нас животни няма да накараме много стопани да не регистрират живоните си при нас и съответно да не ги ваксинират и обезпаразитяват редовно,защото ще трябва да извадят пари не само за това,но и за микрочип и за данък,който никой оше не знае колко ще бъде.Така се получи преди години с въвеждането на маркировката и издаването на паспорти при кравите.Стопаните се притесняваха,че по този начин "ще ги хванат да плащат данъци"Още по-рано много собственици на кучета като съм им предлагала да им издам паспорт са ме питали това за какво е,ще трябва ли да плащат нещо като имат паспорт.Много хора гледат кучетата си само в дворовете и не ги извеждат на разходка,особено хората по селата.Тях не ги интересува,че може да ги срещне някой и да им поиска паспорта на кучето,но ако дойдат при нас,"ще бъдат хванати".И тогава просто не идват. Купуват си таблетките за обезпаразитяване от зоомагазина,минават от ваксините или си ги купуват от аптеките и си ги поставят.

Link to comment
Share on other sites

А как да обясня на клиентите ми какъв е смисъла от микрочипа след като няма четящо устройство и кой и как тогава ще провери поставен ли е микрочип и съответсва ли на стикера от паспорта?

Link to comment
Share on other sites

При нас в Плевен излезе наредба даже определиха и налога който годишно трябва да се плати, даже заклеймиха питбула и бултериера като "потенциално опасни животни" и им туриха 100 лева данък, а за другите 20, но от там на татък всичкото е простотия, беше и е редно т.н. РВМС-та на базата на тези общински наредби да ни бяха подготвили по едно писъмце в което да ни усведомят и посочат реда по които ще става тази работа първо това внтро това и т.н. и т.н. те са старуктурите на местно ниво които осъществяват държавната политика, неможе онзи ден местния официален общински врач (инспектор) по телефона да ми иска списък с всички чипирани от мен кучета, как се дава информация ей тъй, докато нямам официален документ от НВМС респективно от РВМС всеки който дойде с въпрос какво да прави ще го пращам там, ами я си представете че в общината а съм сигурен че е така незнаят кой какъв лекар е кой е официален кои е частно практикуващ, ами ако тези паспорти и цчипове в крайна сметка се окаже че неможе ние да ги издаваме, кво правим тогава, ще трябва да връщаме на хората парите ли?!?!?

Официално писмо от РВМС чакам и тогава, дотогава обяснявам че реда не е известен и който иска да си поставя чип.

Ами в закона и в наредбата пише кой е освободен от такса как ще се провери едно женско куче дали е кастрирано? Айде мъжко добре, ловно добре ама женското данеби някой инспектор шест месеца да ходи да го занича ще кръвне или не, та нали се сешате ако ще имаме възможност да издаваме такива удостоверения какво ще стане, данък 20 аз срещу 10 кинта удостоверение супур да же понеже ще е еднократно мога да ги цепна 50 кинта и край.

Това са все въпроси на които трябва не ами е длъжно РВМС-то да ни ги разясни, щото крайно време е да разберат че и ние сме част от системата искат или не.

Link to comment
Share on other sites

Хубави разсъждиния колети,но...................,тези официални ли са,инспектори ли са от РВМС незнаят какво правят в службата,та камо ли да разяснят някоя наредба.Те са се отказали тотално да работят,страх ги е да си вдигнат задниците от столовете да не би някой друг да им заеме мястото

Link to comment
Share on other sites

Какво сега? Да наемам адвокат, който да ми изкара адекватен отговор? И да показвам становището му на собственици и общинари?

Няма смисъл да го правиш - ние сме много по-наясно с нашата си нормативна уредба от адвокатите. Адвокат има смисъл да се търси само при някакви контакти със съдебната власт - тогава дори и да имаш право сам да се оправяш, трябва да ги потърсиш - иначе само те разиграват.

Link to comment
Share on other sites

В понеделник ще ида до РВМС - дано вече са наясно ,което ме съмнява ... според мен трябва да има месечен отчет на чипираните животни , които регистрираме при нас и данните от тук отиват в РВМС за създаване на база данни .

но при положение , че няма задължително маркиране на кучетата - т.е е доброволно трудно ще се осъществи

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...