Jump to content








Recommended Posts

Ох, как ще се оправим в този хаос. Много от поставените чипове въобще не са въведени в ИС. До сега не се въвеждаха номерата на паспортите и не виждам как ще се въведат номерата на тези, дето имат чипове, но не са описани номерата на паспортите им. Какво ще стане със старите паспорти. Разбира се, че трябва да има някакъв ред, но не толкова много да се усложняват нещата.

Link to comment
Share on other sites

А и досега се въвеждаха само и единствено кучета /от животните от нашия контингент, вписани в заповедта/, а за котките и поровете няма създадени полета за вписване.

Струва ми се че ще се наложи да има ако не промени в тези заповеди, то поне допълнения, които да въведат някакви буферни срокове, през които да може да се изчистят тези чипове и паспорти, които са и в момента на пазара, но не попадат в описаните ограничения.

 

На път са да ни направят писари също като хуманните лекари. Още малко и ще дойде времето, когато трябва да се чудим за кое е по-важно да си отделяме от времето - за лечебна дейност или да оправяме бумащината.

Link to comment
Share on other sites

По Регламент на ЕС е така пък и мисля , че не би следвало да сме против .От тук нататък би следвало само ние да имаме достъп до законни чипове и паспорти . Разликата е 10 знака . В отговор на колегата Василев никъде . Тука би следвало да поискаме обхвата на получаваните от нас паспорти и чипове от складовете директно да отива в БАБХ за да не може складовете да продават паспорти и чипове .

Link to comment
Share on other sites

паспорта се губи, собственика отива при друг колега, кой ще нанесе редакция в системата? И ако колегата може да редактира въвеждани от мен данни, кой ще ме защити от злоупотреба?

Link to comment
Share on other sites

Коко,

Системата ако е направена добре трябва да записва всяка една промяна от кого е. Освен това, ти когато си въвел един паспорт, би трябвало да има място за отбелязване на замяната, причината, както и кой я е вписал. Как са го направили предстои да видим, обаче аз искам да разбера, какво трябва да се направи в следния случай: - Хора, имащи по предишните изисквания всичко, в т.ч. и паспорт /от тези актуални сега, т.н. международни/, но от предишните партиди, на които номерата им започват с BG28. И при това положение никъде не е упоменато /а и на какво основание/ дали ще е необходимо да се подмени този паспорт.

Link to comment
Share on other sites

Мишо, това че аз мога да променямняма никакво значение в случая. Твои клиенти се местят да жиеят в Пловдив и при преместването кучето си губи паспорта. Стават мои клиенти. Издавам нов паспорт. Ти ли ще го въведеш като редакция или аз? От кога един колега може да редактира въведено в системата куче от друг колега? Ето и нещо по-просто. Развъдник, аз правя първата ваксина на кученцата и имиздавам паспорти, които са разпределени като мои. След това се продават и други колеги ги чипират и въвеждат в системата. Как ще въведат паспорта, след като е разпределен на мое име?

Link to comment
Share on other sites

Коко е прав. И колежката ми сега се оплака от един случай със заявен и поставен чип на куче от "колежка " , която не практикува официално и не е и включена в системата. Собствениците на кучето сега искат да се вкара чипа и данните им в системата , но ние не можем защото не е заявен чипа от нас, а " колежката " не може да бъде открита...

Link to comment
Share on other sites

Коко,

Мисля, че излишно се притесняваш. Постепенно ще я изучим...

Принципно в такава система винаги има разлика между първоначално въвеждане на данни и редакция. Ако първоначално аз съм издал паспорт и съм го въвел със съответния чип, то тогава при загуба на първия би трябвало да има къде да се въведе нов паспорт /за чип по разбираеми причини не говорим/, като се уточни кое налага смяната - загуба, унищожаване и т.н. Тогава в системата остава т.нар. одитна следа - запис, който показва кой е направил редакцията. Понеже ние сме крайни потребители и нямаме права на достъп до цялата информация това не го виждаме, но това не значи, че го няма. Не ми е ясно обаче дали оттук нататък можем да въвеждаме животно само с един идентификатор и после да добавяме другия. Ето защо предполагам, че е най-добре още с първоначално въвеждане на животното в системата да се вкарват и двата идентификатора едновременно.

А и понеже на мен ми се наложи тази седмица на въведа такова нещо да споделя - и за двата идентификатора излиза в системата кой ги е въвел /по отделно за всеки/. Така че не виждам особена драма.

Друг е въпросът, когато това не е станало и имаме разминаване във времето на двете събития. Същото ще стане и с тези, на които досега сме въвеждали номерата на чиповете и вече според заповедта трябва да ги добавяме. Освен това както е описано - паспортите трябва да са с префикс BG01VP, докато преди бяха с BG28 и още нещо - тези как ще ги разпределят и дали изобщо трябва да се занимаваме с тях?

Link to comment
Share on other sites

Лъчо,

Въвеждането на чип, който не ти е разпределен, мисля че може да се въведе с отметката "чужд идентификатор". Не знам дали и за паспорта може така. Трябва да питаме или да пробваме. Друг е въпросът за издаването на самия паспорт - не би трябвало да го издава кой и да е, а както е написано - от упълномощен ветеринарен лекар! Поради това, аз лично мисля, че ако се усъмня за "издаване" от случаен човек, като например развъдчик или нещо подобно вероятно ще отказвам да въведа такъв паспорт. А и тук би трябвало който е издал тези заповеди ние какво да правим и съответно да не правим, да се погрижи да издаде и следващите заповеди, съдържащи забрана за продажба на такъв тип стоки /чипове и паспорти/ на други, освен на имащите право да издават и поставят!

Link to comment
Share on other sites

Това, че ще се наложи да вписвам в мейлите до БАБХ и номерата на вписаните паспорти не ме дразни толкова. Нито пък ще отнеме кой-знае колко много времем акар че за това тук малко, за онова и става много....

Друго ме дразни! И то е, че с някакъв административен акт всъщност на нас ни вменяват отговорността да извършваме контрол над стопаните.

Дразни ме, защото ние като какви трябва да се явим, за да им кажем - ТИ ОТИВАЙ ДА ТИ ЗАВЕРИ ОФИЦИАЛНИЯ ЛЕКАР ПАСПОРТА! И то за да му вземат двата лева, че иначе нямат механизъм за това...

Link to comment
Share on other sites

паспортите трябва да са с префикс BG01VP, докато преди бяха с BG28 и още нещо - тези как ще ги разпределят и дали изобщо трябва да се занимаваме с тях?

Има паспорти на пазара с BG02VP!

Чипове и сега могат да се вкарват без да са разпределени. Благодаря на Коко, че ме открехна и ми улесни живота!

Link to comment
Share on other sites

В указанията е написано следното - “В системата е регистриран обхват от номера с префикс „BG01VP“ и номера от 000001 до 210000. " и за това не ми е ясно по-старите как ще ги въвеждаме. А иначе BG02VP /т.е. от следващите серии/ ми се струва, че е в обхвата на написаното.

Link to comment
Share on other sites

ОТНОСНО BG02VPMПРЕДПОЛАГАМ , ЧЕ НЯМА ДА СТАНАТ ЗАКОННИ ЗАЩОТО ПО РЕГЛАМЕНТ ТОЗИ ПРЕФИКС Е КАТО ПО ISO . ЗА БЪЛГАРИЯ Е BG 100 КОЕТО СИГУРНО СЪКРАТЕНО BG 01 .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...