Jump to content








Интервю с Благо Джиев


adelchev
 Share

Recommended Posts

Благо Джиев, птицевъд: Който угоява птица 30 дни, лъже, че я храни с натурални смески

В България соевият шрот за фуражите е само ГМО, затова на етиката трябва да пише с какво се храни животното и колко дълго се отглежда

 

Господин Джиев, ако се въведе БДС на месните продукти, българските производители на месо ще спечелят ли?

- Ще спечелят всички, само ще загубят търгашите, които внасят евтиното месо и преработвателите, които разчитат на евтини технологии. А у нас на пръсти се броят преработвателите, които работят с българско месо. Всичко останало работи с химия, която влиза отвън. Като течният пушек например.

А ако БДС се въведе, наистина ще спечелим всички. Първо този, който иска да произвежда и преработва качествено месо. Ще спечели и туризма, защото ще има възможност да предложи по - автентична българска храна, с местен аромат и вкус. Още преди 18 години, като гледах накъде вървят нещата съм казвал, че ще дойде време, когато един гостенин от чужбина ще влезе в български ресторант и ще му сервират шопска салата с турски домати и американски пилешки бутчета, които в САЩ са ги обявили за отпадък.

 

- Защо?

- Там не се консумират, защото в процеса на отглеждането химичните токсини се отлагат в тях. Калкулацията си правят само на бялото месо, а после продават на такива като нас бутчетата по 50 цента.

Когато бях в САЩ техни специалисти са ми казвали, че имат технологии чрез които с 1 кг фураж отглеждат 1 кг пиле. Но какво е това пиле, питам аз. То не става за продажба като пиле грил. Тези бързи пилета се продават мариновани, разфасовани и по друг начин. Така че модите с химията дойдоха от Запад.

Това , което много ме дразни в момента, е че се говори за българското мляко, че било некачествено и трябвало да внасят от ЕС, за да правят сирене и кисело мляко. Истината е съвсем друга. Прясното мляко нашето е еталон, а в Западна Европа всичко е промишлeно, индустриализирано, там навсякъде инжектират животните за по- голям млеконадой и т. н. Нашето мляко е с идеално качество, то ухае на мляко. Просто микробите ги има защто не се съхранява в подходящи съдове. Така че модите с химията дойдоха отвън.

 

- Вашите колеги и от Съюза на птицевъдите твърдят, че за отглеждането на българските птици се използва много по- малко химия и хормони, отколкото това, което се внася.

- Още преди 1989 г в България от Китай се вземаха медикаменти стимулатори за птицевъдството, които се внасяха за растеж на животните. В България ги забраниха по- късно, защото са канцерогенни, но все още има много страни, в които се ползват. Ако отидете при един фермер в ЕС и го попитате какво съдържа фуража му, рецепта, той няма да може да ви каже, защото те не знаят и никой не им дава информация за състава, което ме навежда на мисълта, че има нещо, което не е много редно. В България едва ли има фермер, който да не знае с какво си храни животните. Моята рецепта е на 30 г. и е елементарна. Аз храня птиците си не 30, а 50 дни. В ЕС това вече са обявени за свободно отглеждани животни. Извинете, но може ли за 32 дни да бъдат отглеждани животни и това да става с натурални смески, това е абсурд. Затова е много важно на етикета да пише с какво се хранят животните и колко дни са отглеждани.

 

- Все още ли идват швейцарци да предлагат боички за оцветяване на жълтъка на яйцата?

- Моите наблюдения са, че и в ЕС нещата сякаш започват да се пооправят по отношение на качеството, защото напоследък забелязвам, че в яйцата им сякаш химията вече е по- малко. Доскоро бяха с едно мътно жълто, което показваше, че има химикал, който придава определен цвят на жълтъка. Аз тези неща съм ги казвал и на техни политици и гости от ЕС, и те не ми се сърдят, защото знаят, че е истина.

 

- В българското птицевъдство използва ли се хормона на растежа и антибиотици?

- Да. И всяка новост е направена заради икономически интереси. Преди десетина години в медиите имаше хвалебствена статия за това как еди кой си угоявал птиците си за 30 дни. Тогава аз казах, че това не е месо, и от тогава никой не смее да дава интервюта по тези въпроси. Много производители слагат и антибиотици, които стимулират растежа, защото птиците, когато са наблъскани с антиботици са застрваховани от болести. По принцип пилетата в срок до 30 дни не са уязвими, периодът след 40 –я ден е по- опасен.

 

- Соевият шрот във фуража не е ли ГМО?

- Няма откъде да купиш друг, всичко е ГМО. В България соята се внася от Америка, а там тя е само ГМО. В цялата хранителна индустрия соята е ГМО. Сто процента.

 

- Как тогава българските птици са по-качествени от тези от ЕС и американските?

- По- качестевин са, все пак най-важният критерий са дните, за които се угоява една птица. Ако е за 30 дни, то тогава наистина няма да има разлика.

 

- Следователно на етикета трябва да я има информацията за срока на угояване.

- Това е много съществен критерий, защото не може някой си да я угоява 30, а аз 50 дни и да твърди, че храната за птиците му е като моята натурална.

 

- Може ли във вашия бранш да се печели без химия?

- Може, но е много по- трудно. Ние оцеляваме и си покриваме разходите. Моята рецепта за храна е отпреди 30 години - зърно, соев шрот , калциев фосфат, задължително необходимите добавки. Нашият фуражен цех си прави фуража с рецепти. Аз не мога да правя продукция, която не бих хапнал. Имам колеги, което не вкусват това, което произвеждат. Произвеждам си зърното, но не ми стига и купувам.

Целта ми е да си отглеждам собствена суровина за преработката. Имам и свинестопанство, заради колбасите. Не си позволявам да купувам меса от ЕС, които са достатъчно некачествени, за да ги ползвам.

 

- Контролът за по-добро качество на колбасите и месата на пазара, ще помогне ли на българското месно животновдство?

- Такова в момента почти няма. Аз съм единственият човек, който купува зърно в района. А нашата страна има огромни дадености, имаме сравнително чиста природа, но добър туризъм без храна няма да стане. Защото една почивка лишена от чара на националното ястие и вкус, не е пълна, гостенинът иска да се отпусне и да му замирише на България. Много ми е мъчно като гледам, че хората вместо да се хванат да произвеждат, са се заловили само за търговия. Пътувам и гледам около Карабунар сега, когато е времето да излизат българските зеленчуци „земеделците” продават турските домати като собствено производство, вместо наистина да ги произведат Купуват от винпром и препордават промишлено вино като домашно.

 

- Този народ май много започна да лъже.

- И затова си има причини. Не може българските домати да се изкупуват по 5 ст и после някой да иска да произвеждат. И оше нещо, което е важно в световен мащаб и ние не бива да си затваряме очите.

Тази инвазия на китайски стоки е страшна, защото цяла ЕС е залята от тях, защото всички концерни си направиха там предприятията, и всички в захлас говорят, че китайската икономика щяла да изпревари американскта. А китайската ще съсипе всички икономики, защото когато конусмираш стоки с ниско качество ти неусетно отиваш към стандарта на този, който я произвежда. Не може една фирма да си вдигне багажа, да зареже собствената си страна и да отиде да инвестира в Китай, защото щяла много да спечели. Трябва да има морал и в бизнеса.

 

Интервю на Светлана Трифоновска, farmer.bg

 

 

Благо Джиев е собственик на фирма „Джиев”, един от най-големите производители на охладено и замразено пилешко месо, яйца, колбаси и деликатеси в страната. Създадена е през 1996 г. Тогава Благо Джиев става собственик на Птицекомбината в Костинброд Постигнат е напълно затворен цикъл на производство от добива и преработката на фуража до отглеждането на родители бройлери, люпилня, центрове за отглежане на бройлери, птицекланица, колбасараски цех и свинеферма.

Фирмата залага на 100% собствена суровина, а отличителната черта на продуктите е натуралният им вкус. Носител е на много международни награди за качество и перфектност.Aнтон Петров

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

За съжаление като гледам как се развиват нещата на село ,съм абсолютно убеден в това което пише Благо Джиев. За социализма се казваше ,че е научил селянина на мързел. За съжаление годините след социализма го научиха ,че няма смисъл въобще да се мъчи да произвежда , като може да иде да си го купи от магазина на половин цена от неговите производствени разходи само. За качество няма да говорим ,защото в условия на криза, цената е определяща.

Link to comment
Share on other sites

от Aнтон Петров » 24 Сеп 2010 17:30

 

/14.04.2010 г./

Спират антибиотиците на свине и птици

Даден е старт на пилотен проект в Холандия

 

[Спират антибиотиците на свине и птици] Холандският министър на селското стопанство Герда Вербург даде старт на пилотен проект, чиято цел е в свиневъдството и птицепроизводството да не бъдат използвани антибиотици. Проектът е разработен от Холандската иновационна мрежа (Dutch Innovation Network). В проекта участват обединените свинеферми “De Hoeve” и големите птицевъдни вериги “GPS” и “Lagerweij”.

 

Холандското министерство на селското стопанство ще инвестира в пилотния проект 840 хил. евро, а трите вериги - общо 290 хил. евро. Ако пилотният проект се окаже успешен, в бъдеще трите вериги

 

НЯМА ДА ИЗПОЛЗВАТ НИКАКВИ АНТИБИОТИЦИ В СВОИТЕ СВИНЕВЪДНИ И ПТИЦЕВЪДНИ ФЕРМИ

 

Това е много сериозна стъпка от страна на производителите, защото е доказано, че

 

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АНТИБИОТИЦИ ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ИКОНОМИСВАТ ДО 30 ПРОЦЕНТА ОТ ФУРАЖИТЕ ЗА ПОДРАСТВАЩИ ПРАСЕТА

 

а като цяло животните растат по-бързо и наддават по-добре. Но холандските свиневъди са готови да се откажат от част от печалбата си в името на производството на по-безопасни хранителни продукти. Може би влияние оказват и специализираните изследвания на Центъра за контрол на заболяванията. Според едно от тях до 20 процента от случаите на заразявания на хора със смъртоносно опасни, резистентни на антибиотици стафилококови инфекции в Холандия може би имат “животински” произход./World PoultryAнтон Петров

 

Мнения: 39

Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

 

ДокладвайОтговори с цитат Re: Фармакологична бдителност

от Aнтон Петров » 24 Сеп 2010 17:32

 

Злокачествените образувания по животните напоследък много зачестиха

Проучванията на рака по животните са авангардни и проправят пътя към изясняване на проблемите около рака при хората

 

[Злокачествените образувания по животните напоследък много зачестиха] Злокачествените тумори по животните, наричани по аналогия с човешките ракови образувания, през последните десетилетия много зачестиха. Причините за това не са напълно изяснени, но се смята, че за това допринасят селекционно-генетични изменения на породите животни, групирането на животните в големи стада и др.Трябва да се изтъкне, че за разлика от човешките злокачествени заболявания, повечето от животинските онкозаболявания са обусловени от вируси.

 

Пример за това са различните лимфоидни левкемии по кокошките, Марековата парализа, при която един херпесвирус предизвиква както лимфоидни удебеления на периферните нерви, така и злокачествани тумори във вътрешните органи, кожата и очите. Друг пример е ензоотичната левкоза по възрастните говеда и злокачествените папиломатози по говедата. При хората вирус-индуктираните онкозаболявания са засега - човешката Т- левкемия (двата типа), сарком на Капоши и ракът на шийката на матката.

 

През последните десетилетия ИМА НЯКОЛКО ХИПОТЕЗИ, ОБЯСНЯВАЩИ МЕХАНИЗМИТЕ НА ОНКОГЕНЕЗАТА

 

Една от най-популярните е хипотезата, обобщена от проф. Мариан Хорзинек от Холандия. В част от клетките на животните, освен специфичния геном, се намират подтиснати и т.н. ОНКгени, които стимулират бързата пролиферация на клетките, като елиминират тяхната тясна диференциация. Част и от вирусите, които инфектират клетките също съдържат вирусни ОНК- гени Това са т.н. онкогенни вируси. Тези онкогени са активни през ембрионалния период, когато се налага по-бързо размножаване на клетките и тъканите, а са подтиснати в зряла възраст от някои регулаторни гени.

 

Онкогенезата настъпва при няколко възможности. В едни случаи през време на инфекцията, при която онкогенният вирус навлиза в девствената клетка, заедно с него навлиза и вирусният онк-ген. Той трансформира клетъчния геном и клетката се превръща в злокачествена. Тя индуктира съседните клетки и така се образува злокачествено раково образувание. В други случаи клитките, в които има подтиснат онк-ген попадат под въздействието на различни външни фактори – радиоактивни лъчи, канцерогени и дори обикновени вируси. Под тяхно въздействие подтиснатият онк-ген се активизира и трансформира заразените клетки в злокачествени.

 

Трябва да се знае, че ако в третираната клетка няма онк-ген или пък той не се експресира, клетката дава поколение от нормални клетки. В семейството на РЕТРОВИРУСИТЕ има много вируси, които са дефектни, защото им липсва поне един основен ген. Обикновено те имат три основни гена - gag , pol env. Когато липсва един от тези гени , обикновено третият, вирусът е дефектен и се размножава само с помощта на друг вирус, наречен хелпер – помощник.

 

ОНКОГЕННИТЕ РЕТРОВИРУСИ ОБИКНОВЕНО СА ДЕФЕКТНИ И ЗАТОВА ТРУДНО СЕ ДОКАЗВАТ И ИЗОЛИРАТ

 

Борбата срещу онкогенните вируси по животните е трудна. Терапията срещу тях не е разработена, тъй като е много скъпа и несигурна.Но за някои от тех се използват ваксини, приготвени от вирусите причинители на раковата инфекция. Такава е напр. ваксината срещу болестта на Марек, която има добър протективен ефект. Раковитте болести при хората са обект освен на хирургична интервенция и на два различни, противопоставящи се подхода. Това е пряката онкоцидна терапия с различни цитотоксични средства и радиоактивни облъчвания, която в много случаи подтиска или забавя размножаването на раковите клетки.

 

Другият подход се базира на използването на имуностимулиращи средства, които активизират естествените защитни сили на организма, които сами се справят с раковите образувания. Такива средства са естествените цитоцидни макрофаги (натурални килари), интерфероните и други още непознати средства. Те са естествената, ефикасна защита на организма срещу появяващите се ракови и дефектни клетки, но при стари или супресирани животни рязко отслабват.

 

Пример за такива средства е прилагането на ваксина БЦЖ и продукти на туберкулозните бактерии при болни от рак. Такава терапия бе разработена от Хаджиев и Димитрова и показа известен, макар и непълен ефект. Неочакван позитивен ефект показа и третирането на кокошки с кожна форма на болестта на Марек с туберкулин преди години в Пловдивския ветеринарен институт.

 

Проучванията на рака по животните са авангардни, защото те проправят пътя към изясняване на проблемите около раковите образувания при хората. От в. Гласът на фермераAнтон Петров

 

Мнения: 39

Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

 

ДокладвайОтговори с цитат Re: Фармакологична бдителност

от Aнтон Петров » 24 Сеп 2010 17:40

 

Симултанна ваксинация в свиневъдството

Преди да се направи, се изяснява съвместимостта на ваксините

 

[Симултанна ваксинация в свиневъдството] Ваксинациите заемат важен дял от разхода на труд и време в свиневъдството. Затова по подобие на това при децата и при кучетата и котките, се изпитват комбинирани ваксинации и при свинете. Преди да се предприеме такава стъпка обаче трябва да се имат предвид няколко съображения. На първо място е да се изясни съвместимостта на ваксините – т.е. дали смесването на антигените и аджувантите не води до неочаквани усложнения или до инактивиране на едната от ваксините. Затова преди да се предприеме смесване на ваксини се правят продължителни екзактни лабораторни и теренни експерименти.

 

Смесването на ваксини се допуска само, ако това е указано от фирмата производител и във всички случаи ваксините, които ще се смесват, трябва да са произведени от една и съща фирма. Другото важно условие е здравното състояние на свинефермата, т.е. какви инфекции съществуват в нея и от там каква е небходимостта от ваксинация.

 

Най-честата комбинация, която отдавна се прилага, е срещу червенка и парвовироза, която се осъществява по време на лактацията с цел да осигури имунитет за свинята и да опази фетусите в последващата бременност. Другата честа комбинирана ваксинация е срещу Escherihia coli и Clostridium perftringens, целяща да опази новородените прасета от диария чрез поетата от тях коластра (т.е. да им осигури т.н. лактогенен имунитет). Затова тези две ваксини се прилагат в последната третина на бременността.

 

Напоследък с успех се изпитват и други комбинации. Д-р Stane Cosorok в Словения е направил едновременна ваксинация на ремонтни свине срещу болестта на Ауески (Porcilis Begonia) и колибактериоза (Porcilis Porcoli DF) и срещу червенка (Porcilis Ery) и колибактериоза (Porcilis Porcoli DF).

 

Резултатите показват, че животните понасят добре смесването на ваксините и отговарят с изграждане на имунитет, адекватен на имунитета, получен след ваксинация с всяка от ваксините поотделно. В процеса на разработването на комбинирани ваксиннации се е появила необходимостта много ваксини да бъдат произвеждани с един и същи аджувант, за да могат ваксините да бъдат съвместими. Пример за това е аджувантът Diluvac forte, с който се произвеждат ваксините срещу колибактериоза и червенка.

 

Експериментите за асоциирани ваксинации продължават и като перспективни се смятат комбинациите PRRS и ензоотична (микоплазмена) пневмония, болестта на Ауески и актинобацилна плевропневмония, както и ензоотична пневмония и глесерова болест.Aнтон Петров

 

Мнения: 39

Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

 

ДокладвайОтговори с цитат Re: Фармакологична бдителност

от Aнтон Петров » 24 Сеп 2010 17:45

 

Нови проучвания на респираторния болестен комплекс при прасетата

 

[Нови проучвания на респираторния болестен комплекс при прасетата] Продължават проучванията върху етиологията на респираторния болестен комплекс (PRDC). С моноинфекция с Воrdetela bronchiseptica са възпроизведени белодробни изменения при малки прасета, които са се увеличили при коинфекция с Pasteurella multocida. Най-тежки промени и най-висока смъртност се е получила при прасетата, които освен с двете бактерии са третирани и с Fumonisin B1. Това показва, че Fumonisin B1 утежнява протичането на пневмонията, предизвикана от бактериални патогени (195).

 

В случаите на респираторни заболявания в Германия най-често са установявани алфа – хемолитични стрептококи и Actinobacillus pleuropneumoniae, а Pasteurella multocida като вторична инфекция, имаща отношение обаче в пневмонията. При бактериологично изследване са установени в 32 на сто от изследваните прасета Pasteurella multocida, 28,5 на сто Actinobacillus pleuropneumoniae, 12 на сто стрептококи и 10 на сто Haemophilus parasuis. При изследването на белите дробове чрез имунохистохимия обаче 87 на сто от случаите са били положителни за Mycoplasma hyopneumoniae, 65 на сто за вируса на PRRS, 54 на сто за PCV2 и 2 на сто за инфлуенчен вирус.

 

В Литва в 72 на сто от свинефермите е доказан PRRS, в 86 на сто Mycoplasma hyopneu-moniae, в 29 на сто Actinobacillus pleuropneumo-niae и в 33 на сто Haemophilus parasuis.

 

При прасета с плеврит са установени антитела срещу повечето респираторни патогени и не е могло да се определи специфичен причинител чрез бактериологично и серологично изследване. Най-често свързани с плеврита са били Actinobacillus pleuropneumoniae и в по.малка степен Mycoplasma hyopneumoniae. Мигрирането на ларви на Ascaris suum предизвиква директни физични поражения на респираторния тракт, което улеснява действието на другите патогени. В същото време това компроментира имунния отговор на прасетата от ваксинация.

 

Плевритът и срастванията са често явление при закланите угоени прасета в Испания, Дания, Италия и Белгия. Белодробни изменения се установяват още при отбитите прасета, което предполага, че проблемът при подрастващите прасета и прасетата за угояване започва от тук. Причинители на респираторните заболявания са изолирани и от заклани SPF – прасета, за което няма обяснение, но се предполага заразяване по време на почивката преди клането или замърсяване след клането.

 

Възрастта на отбиване и броя (гъстотата) на отбитите прасета в бокса влияят значително върху честотата на плеврита. Фактори като прегрупиране, прехвърляне, пренаселване, непрекъснато производство и други грешки в технологията спомагат за поява на респираторните заболявания. Пневмонията и плевритът при закланите угоени прасета е по-често явление и по-обширно при мъжките кастрирани, отколкото при женските прасета.

 

Това не може да се обясни с анатомични разлики и е възможно имуносупресията от кастрацията или различието в поведението (агресивността при мъжките) да оказват влияние. Продължава да се усъвършенства диагностиката на PRDC. Напоследък се прилага полимеразната верижна реакция (PCR) за за доказване на Mycoplasma hyopneumoniae и Haemophilus parasuis в белите дробове.

 

Един от ефективните методи за профилактика на PRDC е спазването на технологичния принцип „всичко пълно – всичко празно”. Третирането на отбитите прасета с пулмотил (тилмикозин) по 400 ppm във фуража води до увеличаване на телесната маса на 20 – седмична възраст (73,13 кг при опитните срещу 70,52 кг при нетретираните) и намаляване на смъртността и принудителното клане (6,36 на сто срещу 8,18 на сто респективно).

 

В друго изследване ефектът от третирането на отбитите прасета с пулмотил не е проличал ясно, но такъв е могъл да се отчете в края на угоителния период Третирането с цефолоспорин е спомогнало за контролиране на Actinobacillus pleuropneu-moniae и Haemophilus parasuis при отбитите прасета, а третирането с Tulаthromycin (Draxxin) – за контролиране на Mycoplasma hyopneumoniae при прасетата угояване. И в друго изследване се потвърждава ефективността на Tulаthromycin при респираторни заболявания, свързани с Haemophilus parasuis и Bordetella bronchiseptica. Действието му се равнява на амоксицилин, който е одобрен в ЕС за третиране на респираторни заболявания, предизвикани от тези два причинителя. Два дни след еднократно инжектиране с Tulаthromycin се наблюдава клинично оздравяване – изчезване на респираторните признаци.

 

Някои автори не намират разлика в ефекта от метафилактичното третиране по отношение на среднодневния прираст между Tulаthromycin, инжективен тиамулин и флорфеникол. В случай на остро респираторно заболяване флорфениколът е дал положителен ефект още на 24–ия час след първата инжекция.

 

Ganapork (спирамицин) спомага за добрата адаптация на прасетата, събрани от различни места – среднодневният прираст е с 15 на сто по-висок и конверсията на фуража с 1,43 кг подобра в сравнение с третираните с тилозин. Пероралното третиране с антибиотици допринася за контролиране на респираторните заболявания и по индиректен път – като променя състава на чревната флора и намалява съдържащите ендотоксин грамотрицателни бактерии. Липополизахаридите (ендотоксините) могат да предизвикват симмптоми на треска и шок и да увреждат алвеоларния епител, по този начин допринасяйки за секреция на серозна течност в алвеолите и предизвиквайки кашлица.

 

Разпадането на чревната флора следователно може да стартира системен възпалителен синдром, който може да бъде объркан със симптомите на пневмония . Разработената в Испания растителна хранителна добавка My 0630D, съдържаща фитостероли, усилва имунния отговор и по този начин намалява смъртността при прасетата угояване. От в. Гласът на фермераAнтон Петров

 

Мнения: 39

Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

 

ДокладвайОтговори с цитат Re: Фармакологична бдителност

от Aнтон Петров » 26 Сеп 2010 10:30

 

След 2012 г. половината от произвежданите яйца ще бъдат синтезирани изкуствено?

 

[След 2012 г. половината от произвежданите яйца ще бъдат синтезирани изкуствено?] Все по-голяма популярност придобива натуралният заместител на яйца - Оvaparox. По думите на английския му доставчик “Ulrick & Short” . Според експертите през 2012 г. до 50 на сто от всички произвеждани яйца ще бъда синтезирани изкуствено.

Изкуственото яйце съдържа пшеница и смес от белтъци

които преди са използвани в месната промишленост. Новият продукт се класифицира като пекарен компонент и може да се съхранява до 18 месеца, което застрахова производителите от колебания в цената на яйцата.

Оvaparox се продава под формата на прах, който след това се смесва с вода и така се получава еквивалент на течните яйца, обяснява директорът на “Ulrick & Short” Адриан Шорт. Според него с Оvaparox пекарите ще може да спестят до 30 на сто от разходите си за яйца.

 

Недостиг на яйца в ЕС

Освен че цените на яйцата в ЕС за година са се повишили с около 10 на сто, преработвателите се оплакват от нарастващ дефицит. Производителите на храни предвиждат не само увеличение на цените на яйцата, но и са много притеснени от това как европейските птицевъди ще се справят с промяната в законодателството, свързано с хуманното отглеждане на носачките: с новите правила за забрана на използването на традиционните клетъчни батерии при отглеждането на носачките, която е предвидено да влезе в сила през януари 2012 г.

Според генералния секретар на Европейската асоциация на производителите на яйца (EEPA) Филип ван Бостратен на европейските производители на яйца вероятно ще отнеме няколко години, за да направят необходимите инвестиции, за да отговорят на новите правила за хуманно отглеждане на носачките, особено като се има предвид настоящият икономически климат: финансирането не е леснодостъпно за птицевъдите, което води до забаване преструктурирането на отрасъла.

Същевременно преработвателите са изправени пред значителни трудности при снабдяването с яйца за преработка. Хлебарската и сладкарската промишленост използва 25-30 процента от произвежданите в ЕС яйца.

Проблемът допълнително се влошава от увеличения внос от страна на Германия, където хуманното отношение към носачките вече е закон, който е в сила от 2010 г. Вследствие на това производството на яйца в Германия е намаляло с 20 процента. Германия и досега беше най-големият вносител на яйца в ЕС, а с намаляването на вътрешното производство ще засили още повече вноса.

От "Световно птицевъдство"Aнтон Петров

 

Мнения: 39

Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

 

Чакам ги с нетърпение тези изкуствени яйца. Те такава гнусотия не бях ял още ама разбирам ,че няма да е за дълго. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

04.11.2010 г./

Министър Найденов разпореди проверки за антибиотици в пилета

 

[Министър Найденов разпореди проверки за антибиотици в пилета] Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е разпоредил проверки за антибиотици в пилешко месо, които да се извършват от Националната ветеринарно-медицинска служба. Това обяви той на борсата в село Първенец. Започват да се взимат проби, както по места при производителите, така и в търговската мрежа, посочи министърът. По думите му има подадени сигнали за инжектиране на малки пилета с антибиотици, които са вредни за потребителите. Освен това се добавят вода и хормони за по-голямо тегло и по този начин се мамят потребителите.

А! Че каква стана тя?!

Точно за подобни изказвания, Г-н Министъра щеше да отнема разрешителни, а пък асоциациите - да съдят до дупка БВС! А д-р Д. Илиев щеше да издъни от удряне масата в министерството, възмущавайки се, че "Кой и откъде в България може да си купи хормони?"

Ама - имала си крушка опашка...Асоциацията на птицевъдите също е поискала по-голям контрол при среща с министъра в началото на седмицата. „Предупреждаваме всички предварително, за да знаят, че ги следим”, допълни министър Найденов.Aнтон Петров

Мнения: 1133Регистриран на: 01 Яну 1970 00:00

Лично съобщение Върнете се в началото

--------------------------------------------------------------------------------

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...