Jump to content








Continuing Professional Development /Непрекъснато Професионално Развит


Recommended Posts

Ако имате време вижте два файла, оригинал и обобщен превод от една анкета, показваща състоянието на CPD в Европа.

CPD.doc

Link to comment
Share on other sites

Ние нямаме никакъв опит и затова е време да тръгнем от някъде. Доброволното начало е най-добрия вариант. Не бива според мен да се задължава колегията все още да покрива определен брой точки.

Важен е и момента, кой ще е акредитиран да оценява курсовете и семинарите, какъв брой точки ще се дават за даден семинар или курс? Не бива да се допуска факултетите да се правят това, техни представители могат да са членове в една такава комисия.

Link to comment
Share on other sites

Да отбележа първо, че съм с двете ръце ЗА.

Но има следните особености на нашата страна, които ще изиграят голяма роля в реализацията на тази система:

-поради манталитета ни това трябва да е задължително, защото в противен случай нищо няма да се промени

-трябва да се съгласува с преподавателите във вузовете и да се определят ясни правила за това, как да се трупат точките. Изхождам от факта, че някой онлайн курсове, както и семинари на лектори, които не са хабилитирани по нашите закони лица, дават нови познания и евентуално точки, докато хабилитирани български преподаватели нищо ново в доста случаи не казват.

-да има ясна и спазваща се наредба какво ще става с колеги, които не желаят да учавствуват в процеса. Помислете само-участък, колегата не се образова допълнително, младия, който знае и учи няма право заради липса на стаж и в резултат на тези факти нищо не се променя.

И един въпрос към Милен, ако е запознат-Трупането на точки освен право на работа дава ли ти някакви правомощия за определена дейност в практиката или е неспецифично?

Link to comment
Share on other sites

Коко, пак си черноглед.

 

Защо постоянно мислим за онези, които не са членове, които не посещават семинари и т.н. Както виждаш по семинарите има доста колеги. Докато не осъзнаем нуждата да се образоваме, нищо задължително няма да е в състояние да промени ситуацията. Поне 2 години не бива да е задължително.

Няма какво да съгласуваме с факултетите, те просто ще бъдат поканени да участват. Да си видял някаква инициатива от тяхна страна, дори сега за симинара по Офталмология ми поискаха 100 лв за зала, а в хотела 50 лв. По какъв начин те са съпричастни към нашето СЕ?

Трябва наистина да има правила и за курсовете он-лине, които дават кредити.

Стажа може да бъде замествам от кредитни точки. Примерно 100 точки = 1 година стаж или нещо такова.

По тези въпроси трябва да сядаме и да умуваме и то в най-скоро време. Българска Асоциация на Ветеринарните Лекари за Дребни Животни, трябва да има важна роля в този процес.

Link to comment
Share on other sites

Не е добър ход да се започне със задължителни семинари, лекции и т.н. Няма нищо общо с националния манталитет. БВС беше създаден насила, по противоестествен начин. Вижда се как работи вече 2 ли, 3 ли години. Нещо, което се налага насила, отгоре, съсвсем естествено среща съпротива. И без друго БВС се държи като репресивен орган, нека поне в областа на непрекъснатото професионално развитие се покаже като истинска съсловна организация. Всичките му членове са далеч от гимназиалната възраст, всичките са стопански субекти, познават донякъде законите на пазара и конкуренцията, нямат наложена възбрана от съда. Е, нека тогава да им оставим правото и възможността да избират! Да използва БВС понякога и моркова, не само тоягата. А когато колегите се убедят в ползата и необходимостта от този вид образование, изобщо няма да се чудим задължително ли да е или не. Проблем ще бъде да се намери достатъчно голяма зала!

Стоматологичният съюз въведе акредитиране на техните семинари и лекции, които носят някакви точки. Какво се получава, макар все още и при тях да не са задължителни? Известен процент от колегите ходят само на тези акредитирани семинари/лекции. Не само това, ходят формално, заради сертификата, който се дава накрая на мероприятието. Същото ще се получи, ако нашите семинари станат задължителни.

 

Акредитирането на семинарите при всяко положение трябва да става от БВС. Но първо БВС трябва да има изградена стратегия и политика поне за този вид образование. Такова нещо няма и не се очертава скоро да има. Платени ли ще бъдат тези лекции? Каква ще е ролята на факултетите? Но преди да се съгласува нещо с когото и да било, трябва да има ясна БВС-концепция.

 

Коко, защо постоянно напъваш да биеш някого по канчето? Тоя, дето не ще да се образова, няма да се образова. Ще ходи на задължителните ти семинари и в най-добрия случай ще дреме на тях. При по-лошите варианти ще задиря младите колежки и ще пречи на другите. Имам чувството, че постоянно ни избива на някакви форми на принуда, насилие, заплахи. Не е ли по-добре да дадеш някакви бонуси на младия ученолюбив колега от твоя пример? Нека, примерно, щом се образова, да получи право на самостоятелна работа или някакъв друг стимул.

 

Дискусия трябва да има. Но имам неприятното усещане... Само аз ли?

Link to comment
Share on other sites

Всъщност, искаме или не, има една система, която отчита стремежа ни да бъдем по-добри лекари (цитирам Милен). Това чудо се нарича пазар. И на всички е ясно, че далеч не винаги най-добрата услуга или стока се продава най-добре. Изкуството е да убедиш пазара, че именно твоята услуга е най-добра, по-добра. А това не става единствено с професионализъм и качество. Маркетингът е дяволска наука! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Не съм черноглед и не искам да бия никой по канчето. Но ако е доброволна системата, абсолютно нищо няма да се промени. На семинари, конгреси, курсове и уърк шопове ще ходят пак същите хора. От такива мероприятия научаваме много, а и получаваме сертификати. Клиентите виждат това, че познанията ни се увеличават. Това е факт, който съществува в момента и без наредба за СЕ. Ако не е задължителна нищо няма да се промени и хората, които не смятат, че СЕ е нещо важно и необходимо за нас, пак няма да се включат в тази непрекъсната програма. Единствено ще съществува написано на хартия от някой чиновник това, което го има и сега. А нали целта ни е да индуцираме промени, които ще доведат до подобряване на нашия облик и състояние. Да се пъним да узаконим нещо, което няма да има никакви съществени промени от сега съществуващите е безмислено. Считам, че в страните където е доброволно психиката на повечето практикуващи ветеринарни лекари е коренно различна от тази на повечето практикуващи тук. И дори в началото да ходят формално, едно нещо да научат пак е от полза. Далеч съм от мисълта, че за две-три години един колега ще се промени много в професионален план ако преди това 15 години е трамбовал на едно място и дори е слязъл надолу в професионалната стълбица.

Link to comment
Share on other sites

Ами като не искаш да биеш никого по канчето - не го бий! Аз ти казвам какво ще стане, ако направиш задължителни тези семинари - спане на неудобни столове. Имай предвид, че знам колеги, които хъркат ужасно!

 

Да се погрижим за тези, които ИСКАТ да продължават образованието си и да повишават квалификацията си (макар те сами прекрасно да го правят и без помощта на БВС). Другите не са чак толкова важни. С другите рано или късно ПАЗАРЪТ ще се справи. По принцип съм против всичко задължително, форсирано и т.н. Нека нещата да се случват по естествения начин. Това дори и китайците донякъде го осъзнаха. Успешна културна революция няма.

 

Всъщност, Коко, какво искаш да се промени с въвеждането на задължителна система за непрекъснато професионално развитие? Каква трябва да е целта? Според тебе.

 

Да кажа според мене. Целта трябва да е да се предостави услуга, за която има търсене. Има определена група членове на БВС, които искат да повишават квалификацията си. БВС трябва да се погрижи за тези свои членове и да им предостави такава възможност при гарантирано качество и поносима цена. Това е. Всички останали - ако искат. Поне в началото.

Link to comment
Share on other sites

Коко,

пак гледаш другите. Това е грешен подход, докато нямаме стремеж да оправим първо себе си е безсмислено да принуждаваме другите. Не се стреми да контролираш другите, това не е целта. Съгласен съм с Ивайло.

Не бива да е задължително, поне в началото именно заради манталитета ни! Стига сме мислили за другите, ти все за тях говориш. Да помислим какво ще ни даде на нас тази програма, какви знания и какви предимства.

Link to comment
Share on other sites

 Коке , Найденов е много прав . Ако задължиш на нещо човек нямаш гаранция , че ще постигнеш целта си , а ще стане точно противното : който не иска да се ъпдейтва ще присъства тялом , но не и духом . После ще захвърли и лекциите - я на хартия , я на диск и ... притежаваните от този човек точки ще са равни на нула .  

Link to comment
Share on other sites

И аз клоня към мнението, че за момента ходенето по семинари не трябва да е задължително. Най-малкото поради причината, че засега семинарите са по-скоро случайни и се организират на мускули от някой ентусиаст, а не са практика. Няма как да се събират акредитивни точки от нещо, което не е ясно дали ще се състои. След някоя и друга година, когато започнат да се оформят някакви традиции - да, тогава точковата система трябва да стане задължителна

Link to comment
Share on other sites

Коко не мислиш ли , че е по-добре на семинарите да се ходи по-собсвено желание та било и то все едни и същи колеги, от колкото да напълниш залта по задължение със спящи и безхаберни колеги (мърморещи непрекъснато,че са доведени на сила) , които да се чудят защо трябва да са там .Все пак точките не те правят по-добрия специалист особено когато слушаш лекцията от кафето до залата и си чакаш единствено точките или сертификата.

Link to comment
Share on other sites

ефекта от задължителните семинари и курсове ще е, че мързеливите пак ще си останат незнаещи, но вече ще имат претенции за можещи, защото ще се пъчат с някакви сертификати.

Link to comment
Share on other sites

ефекта от задължителните семинари и курсове ще е, че мързеливите пак ще си останат незнаещи, но вече ще имат претенции за можещи, защото ще се пъчат с някакви сертификати.

Много точно казано :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

В момента мнението на хората за колегията като цяло е малко пренебрежителна. Отношението на самите колеги към себе си също. Вместо да карам някой насила да си оправя кабинета по някаква тъпа наредба, няма ли да е по-добре той като има повече познания да осъзнае необходимостта от тези неща. За съжаление тези, които продължават обучението си не са чак толкова много за да повлияят на представата на хората. Това искам аз, да се повиши нивото на качеството на нашата услуга като цяло.

Link to comment
Share on other sites

В момента мнението на хората за колегията като цяло е малко пренебрежителна. Отношението на самите колеги към себе си също. Вместо да карам някой насила да си оправя кабинета по някаква тъпа наредба, няма ли да е по-добре той като има повече познания да осъзнае необходимостта от тези неща. За съжаление тези, които продължават обучението си не са чак толкова много за да повлияят на представата на хората. Това искам аз, да се повиши нивото на качеството на нашата услуга като цяло.

 

"Оправянето" на кабинетите няма място тук - то е уредено нормативно. Харесва ли ни или не - има закон, наредба, които трябва да се спазват. За CPD/НПР няма нормативна уредба, което е хубаво - колегията може сама да регулира този проблем.

 

Според мен плодотворно би било да изброим консенсусните положения, т.е. нещата, с които всички сме съгласни. По-нататък да разсъждаваме и да дискутираме. Как ви се струва?

 

Иначе нивото на услугата постоянно се повишава що се отнася до дребните животни. Не искам да си спомням какви неща правехме 1991 година! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Това искам аз, да се повиши нивото на качеството на нашата услуга като цяло.

И това как става, като повишиш ти самия твоята услуга. Едва ли си толкова загрижен за качеството на услугата, която предлага твоята конкуренция. Ако беше така нямаше да се стигне до онази срамна история от преди седмица.

 

Нашето собствено усъвършенстване както в професията така и в общуването ни помежду ще повиши рейтинга на професията, нищо друго.

Link to comment
Share on other sites

Йовко, не отклонявай темата в много грешна и неприятна посока. Както знаеш аз ходя на семинари, конгреси и курсове, инвестирам в знание и апаратура. Това ми дава някакво предимство пред конкуренцията. Но аз, Милен, Камен и още няколко колеги, които заслужават уважение по отношение професионализъм не обслужваме всички животни в града. Огромна част посещава клиники и кабинети, където нивото е по-ниско. И тази част играе съществена роля в представата за ветеринарията като цяло.

И един въпрос-сега като няма задължителна програма за СЕ и всичко се прави по съвест и собствено желание, ти като присъстваш на повечето семинари забелязал ли си увеличаване на аудиторията?

Link to comment
Share on other sites

Въпрос към колегите, защитаващи доброволността-какво им е по-лошо на нашите колеги в страните, където членството в съсловната организация е задължително и спазването му е доста по-строго и където програмата за непрекъснато усъвършенстване също е задължителна? Моля при отговорите си бъдете обективни.

Link to comment
Share on other sites

Въпрос към колегите, защитаващи доброволността-какво им е по-лошо на нашите колеги в страните, където членството в съсловната организация е задължително и спазването му е доста по-строго и където програмата за непрекъснато усъвършенстване също е задължителна? Моля при отговорите си бъдете обективни.

 

а дали в началото, е била задалжителна програмата в тези страни?

Link to comment
Share on other sites

не отклонявам темата, просто не ми се вярва да искаш толкова много конкуренцията ти да е на високо ниво.

Няма нищо лошо да е задължително, но не бива да почваме от там. Нека да започнем доброволно, да създадем системата, да проработи и тогава да стане задължително. При задължителните неща трябва да предлагаш качествен продукт на среща.

Link to comment
Share on other sites

Няма нищо лошо да е задължително, но не бива да почваме от там. Нека да започнем доброволно, да създадем системата, да проработи и тогава да стане задължително. При задължителните неща трябва да предлагаш качествен продукт на среща.

 

Това е и моето мнение.

Само да вметна че точки или активи или както и да се нарече , биха могли да се събират и от он-лайн участия , курсове , тестове и прочие. Защото познавам колеги които не ходят толкова по семинари и конгреси , но пък четат много и имат нужните знания и умения.

Link to comment
Share on other sites

Въпрос към колегите, защитаващи доброволността-какво им е по-лошо на нашите колеги в страните, където членството в съсловната организация е задължително и спазването му е доста по-строго и където програмата за непрекъснато усъвършенстване също е задължителна? Моля при отговорите си бъдете обективни.

 

Защо си мислиш , че в тези страни хората се различават от нас ? Ще бъда обективна :

 

 

Отива г-жа Х в САЩ . Завежда кучето си Х на ветеринарен лекар , защото знае , че то показва признаци на така любимия ни Аденитис циркуманалис .  

 

Тя : - Добър ден ! Колко струва изцеждането на жлези ? Нямам много пари ...

 

Той : - Ще се наложи да го упоим , защото това е много неприятна болезнена манипулация за кучето . Това ще струва Х долара . Изцеждането - Х долара . Общо ще ви струва 120 долара .

 

Тя : - Но , защо ще я упоявате ?! Тя е на Х години и ветеринарната й лекарка в България никога не я е упоявала за това ! Х винаги си е седяла  спокойно ! Нямам толкова пари ! Довиждане ! - и госпожа Х обръща гръб на колегата , за да уцели вратата за към навън .

 

Той : - Моля Ви , върнете се ! Ще ги изцедим за 20 долара без упойка ! 

 

... и прословутите жлези били изцедени за 20 долара без упойка . 

 

Извод : там има качествена съсловна ; нашата си е некачествена засега ... ; въпреки първото и второто - там има

лайнари

, и тук има

лайнари

 

Генерален извод : 

Лайнара

си е 

лайнар

независимо от съсловната му организация !

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

В подфорум БВС публикувам проект за система за Непрекъснато Професионално Развитие. Моля отделете внимание и коментирайте.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...