Jump to content








Статии


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/11/11/1202318_nai-loshiiat_priiatel_na_kucheto/

 

ДОСТА НАГЛО!!! Защо Дамян не е признал, че системата е бъгава, не работи на 100% и, че ще я сменят с нова?! И всички пишат и бълват какво ли не...

 

"Регистърът с данни за домашните животни е трябвало да бъде готов още през 2005 г. В крайна сметка е стартирал в средата на 2010 г., но на практика не функционира, защото нито са изяснени правилата за достъп до него, нито пък ветеринарните лекари подават необходимата информация. Базата данни се администрира от Агенцията за безопасност на храните, част от която е бившата Национална ветеринарномедицинска служба. Агенцията следи също дали общините изпълняват програмите си за справяне с бездомните кучета. "Проблеми със системата няма", коментира за "Капитал" Дамян Илиев, главен секретар и главен санитарен ветеринарен инспектор на агенцията. Той обяснява, че базата данни в момента има модул за кучета за НАП. Достъп до нея имат и около 1200 ветеринарни лекари, много малко от които обаче подават данни на животните, които минават през тях. "Ако допуснем достъп на всички до базата данни, можем да разбием една друга, важна за държавата система", аргументира се Илиев. Според него решението е в това общините да заделят ресурс за собствени модули, които да свържат с централната база данни. А ветеринарите, които нямат достъп, да изпращат формуляр с информацията на официалния лекар на агенцията, който да я вкарва в системата."

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Link to comment
Share on other sites

http://plovdiv.dir.b...php?id=10294777

 

Те не би трябвало да преглеждат и приемат четириног пациент, ако той няма платена такса в община Пловдив, стана ясно вчера, пише в. "Марица".

Междувременно стана ясно, че в Пловдив все още не е задължително чипирането на кучето. При ветеринарната регистрация обаче собственикът трябва задължително да избере дали маркирането да стане с татуировка или чип.

Честно казано ми омръзна да чета свободни съчинения на недоразбрали "журналисти". 102.gif107.gif

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Първо да уточня, че според сегашно действащата наредба за разкриване на ветеринарна практика никъде не се споменава, че тя не може да бъде подвижна. Отговаря ли на изискванията за помещение, облицовка, инструментариум и персонал значи може да се направи регистрация. По отношение на колегата извършил псевдокастрацията. Ако е член на БВС може да бъде наказан по кодекса с порицание, защото ако се предприеме друго наказание, то няма да бъде прието поради прецедент в Русе, където лекарка спечели дело срещу БВС за аналогично деяние и наложена глоба. С две думи можем само да го напсуваме. Фактите са такива.

Link to comment
Share on other sites

Коко, първо една каравана(като тази ) на какви условия може да отговаря, като операционна и второ нали амбулаторията трябва да има адрес, а като е на колела какъв ще е адреса й?

Link to comment
Share on other sites

Коко, първо една каравана(като тази ) на какви условия може да отговаря, като операционна и второ нали амбулаторията трябва да има адрес, а като е на колела какъв ще е адреса й?

 

http://www.mercuryvets.co.uk/

 

аз не виждам проблем,даже и в Испания си има такива .

Link to comment
Share on other sites

Йовко, виждал съм операционни, които изглеждат в пъти по-зле от такива в подвижна клиника. Адресът е фирменият, на който е регистрирана клиниката. Освен това в България при лечение на домашни любимци и спортни коне не се изисква участъково разпределение, а само уведомяване на съответната областна колегия на БВС.

Link to comment
Share on other sites

Въпроса с подвижноста на клиниките се третира от Закона за защита на животните където в чл.40 ал.4 се казва "регистрирани подвижни или стационарни амбулатории".Относно предаването смятам за неетично повдигането на въпроса защото не ставаше въпрос за родило куче ,а за пиометра на кастрирано.Аз лично не бих участвал в предаване което бие по професията.Друг е въпроса че става въпрос за добри пари както каза журналистката над 90 лв средно но животно.

Link to comment
Share on other sites

Колега, законът за защита на животните не може да третира ветеринарните практики. Те са определени от закона за ветеринарномедицинската дейност и съответната наредба, която конкретизира изискванията за регистрацията им. И в този закон и наредба никъде не е забранено да са подвижни. Разговарял съм с колеги и се опитваме да прокараме идеята да няма четвърта категория амбулатории, а там където има трудност в участъка да се разкрие стационарна, да има подвижна трета категория. В интерес на истината четвърта категория е била замислена да съществува единствено в неблагоприятни участъци, но масово колегите са с такива защото себеуважението им определя за достатъчно да имаш канцелария с хладилник и чанта с 10 медикамента за да се наричаш лекар.

Link to comment
Share on other sites

Колега,цитирах ЗЗЖ ,защото това е единственото място където се спомена "подвижна амбулатория" и след като отпадна изискването за акт 16 значи може подвижна.Искам да разкажа обаче за едно чудо което видях днес и да се извиня на д-р Гунчев защото във вчерашния си пост може би го обидих.Днес към 15 часа ми докараха куче женско ,КАСТРИРАНО по програма на една община с мляко,огромен тумбак и тежко състояние.Ехографията показа мъртви плодове и много течност в коремната кухина.Оперирах по спешност и какво виждам руптура на десния рог ,три полуразложени кученца в коремната кухина,вмирисани околоплодни течности в коремната кухина,левия рог с три плода.Направих овархистеректомия/и двата ячника си бяха цели целенички/ и видях "метода на кастрация" която е приложил гадината/не мога да го нарека колега/ с поликон №10 е вързал матката пред цервикса но не е стегнал достатъчно и е останала пролука през която са минали сперматозоидите и кучето е забременяло,след това обаче не е позволил обаче да излязат плодовете което е довело до руптура на рога.Кажете какво да правя да докладвам или да си трая дали е криворазбрана колегиалност да си мълча.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...