Jump to content








Dr. Zafer Sabit DVM MSc

Членове
  • Posts

    79
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Dr. Zafer Sabit DVM MSc

  1. Търся работа като ветеринарен лекар в София на половин ден или почасово. Завършил съм 2006 г. в ЛТУ. Имам опит с дребни и едри животни, най-вече в областта на репродукцията ( вкл. в чужбина). В момента работя в МУ-София, Катедра патофизиология, но имам възможност да работя допълнително. Имам и завършен курс, и сертификат от НЦЗПБ за ръководител на ДДД дейности. За контакти: 0888 37 07 37 - д-р Зафер Сабит.

  2. Ами истината е, никой от нас не е придобил и едно от тези умения по време на следването си. Ако някой ги е притежавал в момента на завършването си /или поне част от тях/, то е било защото е ходил самоинициативно на стаж в някоя частна клиника и се е старал да си обясни кое, как и защо се прави по определен начин и да си чете сам.

    За да отговаря един млад лекар на тези изисквания, той просто трябва да има работеща университетска клиника на прилично, ако не и на съвременно ниво, в която да се учи и да не му дават диплома докато не се научи.

    Аз за първи път видях абокат в пети курс докато стажувах - един клиент хуманен лекар си го ДОНЕСЕ и поиска да го сложа на кучето му!!!! Е не е истина как гледа индианец дистанционно! Честна дума тогава за първи път видях такова нещо на живо. Добре, че поне бях чела за това чудо на съвременната медицина и знаех кой край трябва да влезне в кучето- ама не от нашите "учебници", та сеирът беше само частичен..

    Не може това да е образование на лекар в 21-ви век - при това платено..

    За едрите животни ситуацията е точно толкова зле. Най-важното практично умение, което трябваше да придобия на упражнения беше специалният рязък удар под определен ъгъл с тъпа игла за многократна употреба в югуларната вена на нещастното животно..

     

    Поне разбрах, че Аминков тази година им е показал кастрация на кон. Стоейки на много прилично разстояние от коня и е оставил един студент работещ в конеферма да го направи. :-??

     

    В ЛТУ абокати се поставят от студенти на дребни животни в курса по пропедевтика (в трети курс). А някои студенти са го правили на дежурство в клиниката още преди това. В четвърти курс в упражненията по Хирургия ги поставят отново само студенти. И не само това. Участват и пряко в някои от извършваните операции под контрола на преподавател. Разбира се има още какво да се желае.

  3. Тук му е мястото да пусна какви трябва да са уменията на току що дипломирания ветеринарен лекар(ще пусна скоро и превод). Нашата образователна система не може да предложи това в момента. Колко процента покриват нашите млади колеги според вас?

     

     

    Колеги, колко от вас веднага след дипломирането си са имали тези умения? От друга страна в последните години пада и качеството на обучение, както и нивото на новопостъпилите студенти. Според някои "изявени" хабилитирани преподаватели във ФВМ на ЛТУ на ръководни длъжности, истинската медицина е работата с едри животни, а лечението на дребни животни е несериозна работа. Добре, че ги има асистентите, които наистина много четат новите неща и се опитват да ги предадат на студентите ( казвам го това от личен опит ).

×
×
  • Create New...