Отиди в съдържание












Фото

Лечение без диагноза


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1 Стела Чернокожева

Стела Чернокожева

    Нов

  • Членове
  • Pip
  • 5 Постове
  • Пол:жена

Posted 04 December 2018 - 11:07 AM

Здравейте колеги,моля за съвет относно пациент с неясна диагноза.Куче на 2 години,женска,кастрирана с всички редовни ваксини и обезпаразитявания,без профилактика за дирофилария.Идва с оплакване,че е омърлушена,трудно ходи със задните крайници,не се храни и има висока температура 40.1 градуса.При прегледа освен високата температура,друго не открих.

Кръвна картина:ПКК 

HCT 56,7%/39-56/  MCV 75,5 fL/62-72/   MCH 15.7pg/20-25/   MCHC 208 g/L  /300-380/  Eo 3,2% всичко останало е в норма.

От биохимията единствено е повишен общия билирубин TBIL 20.1mmol/L

Коремна ехография констатира единствено възпаление на дуоденума.

CaniV 4D test  е отрицателен .

Оцветяване на кръвна натривка на животното-не открих бабезии или друг разпознаваем за мен вид паразити.Но ми се стори,че видях борелия,макар и една.

Дадох доксициклин в доза 10мг/кг на 24 ч и животното още на следващия ден беше по-добре с температура 39,6.И в момента се подобрява,но нямам диагноза.Съмнявам се за лаймска болест,но теста бе отрицателен.Моля за съвети!



#2 д-р Йовко Хараланов

д-р Йовко Хараланов

    Собственик и Модератор на форума

  • Admin
  • PipPipPip
  • 5726 Постове
  • Пол:мъж

Posted 04 December 2018 - 01:02 PM

Доста често се случва да лекуваме без диагнозата да е ясна. Това е част от работата и не винаги ще имаме диагнози. Ако кучето отговаря на лечението, продължавайте така.



#3 Стела Чернокожева

Стела Чернокожева

    Нов

  • Членове
  • Pip
  • 5 Постове
  • Пол:жена

Posted 06 December 2018 - 07:11 PM

Благодаря д-р Хараланов за отговора :)



#4 д-р Лъчезар Николов

д-р Лъчезар Николов

    Почетен Член

  • Членове
  • PipPipPip
  • 1020 Постове

Posted 07 December 2018 - 12:45 PM

Много вероятно е да е някоя от  пренасяните от кърлежите инфекция макар и четворния тест да е отрицателен. Тези тестове не са сто процентови особено ако се правят рано в самото начало на инфекцията когато може все още да няма антитела които да отчете теста. Това лято имах 5 кучета с такава клиника ( температура , оклюмалост,, проблеми с движението и апетита ) и с положителни тестове за комбинация или поотделно на анаплазмоза ,ерлихия и лаймска болест. Бързо се оправяха от доксициклина.






0 user(s) are reading this topic

0 членове, 0 гости, 0 анонимни потребители